17.10.2018 Afscheid bestuursleden De Driesporen

Manege De Driesporen neemt afscheid van bestuursleden Egbert Huiting en Jannet Boer.

Manege De Driesporen zwaaide zaterdagavond twee bestuursleden uit die vele jaren van grote betekenis waren. Egbert Huiting uit Onstwedde nam afscheid na dertien jaar voorzitterschap en Jannet Boer uit Alteveer was tien jaar penningmeester. De twee werden in het zonnetje gezet tijdens een gezellig buffet van het stichtingsbestuur in eetcafé Gerak.

Egbert Huiting kent manege De Driesporen beter dan zijn eigen broekzak. Het reilen en zeilen heeft voor hem geen enkel geheim, hij weet exact hoe alles werkt. “Denk je hier even aan? Weet je hoe dat zit? Als je Egbert tegenkwam, was er altijd wel iets wat hij even wilde uitleggen”, vertelt zijn opvolger Barth Halmingh. Hij prijst beide vertrekkende bestuursleden: “Zij hebben de kar getrokken in moeilijke tijden. Wij hebben heel veel aan hen te danken.” Daarom kregen beiden als dank een prachtige vleesschaal van Slagerij Hemmen.
Toen in 1985 manege De Driesporen werd opgericht, was Egbert al van de partij. “We wilden hier een manege die paardrijden en paardensport bereikbaar maakte voor iedereen, ook voor kinderen uit gezinnen met wat minder financiële mogelijkheden. Zo begon het en zo is het nog altijd”, vertelt Huiting, die van zijn werkgever A. Hak veel ruimte en medewerking kreeg bij zijn vrijwilligerswerk voor De Driesporen.
De vertrekkende bestuursleden zorgden voor een warme overdracht. Jannet en Egbert blijven beschikbaar voor vragen en Egbert blijft elke vrijdag aanwezig om samen met een andere oudgediende Willy Huls onderhoudswerk te doen. “Het contact met het nieuwe bestuur is meer dan prima. Er wordt met frisse energie naar de toekomst gekeken en de samenwerking met de overige onderdelen binnen de manege krijgt meer en meer vorm”, vertelt Halmingh.

Fiets
Huiting zit vol verhalen. Zoals over de eerste editie van de jaarlijkse rommelmarkt: “Aike Hommes zou meehelpen als vrijwilliger. Hij was nogal zuinig op zijn fiets en omdat we nogal veel bezoekers verwachtten, besloot hij zijn rijwiel in de manege neer te zetten. Toen de rommelmarkt voorbij was , kwam Hommes bij mij: ‘Heb jij mijn fiets ook gezien? Die had ik voor de zekerheid binnen gezet.’ Ik zei: ‘Ja hoor, die heb ik zopas verkocht voor vijftien gulden.”
Huiting groeide op met paardensport. Zijn vader was beheerder van de manege in Stadskanaal en daarvoor beleerde Egbert de jonge Mountain Welsh Ponies al toen hij een jaar of dertien was. Toen er in zijn woonplaats een manege werd geopend, was het voor hem logisch om zich als vrijwilliger te melden. Ook zijn echtgenote Harma heeft affiniteit met de hippische wereld. Nu Egbert 67 jaar is, vindt hij het tijd om het bestuurswerk over te dragen aan een nieuwe generatie. Hij blijft wel bij de manege betrokken als : “Al die wetten, regels en procedures die erbij komen, daar kan ik niet zo veel mee. Het runnen van een manege is tegenwoordig als het runnen van een bedrijf, zo veel komt erbij kijken. Onze opvolgers zijn geweldige mensen met een groot hart voor paardensport. Dat zij zich zo willen inzetten voor de manege maakt hen wat mij betreft tot ware helden.”

Jannet Boer
Jannet Boer maakte kennis met de paardensport bij Niop in Nieuwe Pekela, waar zij opgroeide. Nadat ze met haar gezin in Alteveer kwam wonen, ging dochter Stefanie bij De Driesporen rijden. Haar echtgenoot Sievert kende Egbert Huiting goed en toen de vereniging een nieuwe penningmeester zocht, trok Egbert bij Jannet aan de bel. “In mijn jeugd reed ik zelf wedstrijden. En als je eenmaal bent besmet met het paardensportvirus, gaat dat nooit meer weg. Daarom vond ik het leuk om bestuurswerk te gaan doen voor De Driesporen”, vertelt ze.
Nu haar werkgever haar heeft gevraagd om wat meer uren te gaan werken, kan ze het bestuurswerk minder goed combineren met haar huishouden en de zorg voor haar eigen paarden. “Ook rijdt onze dochter niet meer. Dan verandert de wijze van betrokkenheid wel wat. Daarom heb ik besloten om mijn functie over te dragen”, vertelt ze. Haar opvolger is Ard Luring. De overige bestuursleden zijn Miranda van Dijk, Willie Tammes en de nieuwe voorzitter. Jannet blikt met veel plezier terug op de afgelopen tien jaar. “De Driesporen is een bijzonder gemoedelijke, gezellige vereniging. We hebben in onze kantine heel wat spontane feestjes gevierd. Dat vond ik echt prachtig.”

<fotobijschrift>
Vlnr. voorzitter Barth Halmingh, Jannet Boer en Egbert Huiting.

Bron en foto: Ten Have Tekst

Manege De Driesporen