05.08.2021 41e Oorlogsverhaal in de maak

Het boek ‘De muren hebben oren”, waarvan in het voorjaar 2022 een tweede druk zal verschijnen, telt 40 bijzondere verhalen van mensen, die in de oorlogsjaren in Onstwedde woonden. Toen waren ze nog kind of jongere, nu zijn het mensen met een hoge leeftijd. Het zijn verhalen van verzet, verraad, onderduik, hongerkinderen, burenhulp, een razzia en andere voorvallen in de jaren ’40- 45’ in en rond Onstwedde plaats vonden. Allemaal herinneringen uit de eerste hand van de láátste generatie , die er nog over kan vertellen.  

Nadat het boek was gepubliceerd kwam de schrijfster in contact met een 102-jarige mevrouw, Elsa Jullens-Venema. Zij was in de oorlogsjaren onderwijzeres op de Hervormde School aan de Havenstraat. Met haar heldere geest kon ze onlangs nog het een en ander vertellen over haar herinneringen aan die tijd. Ook uit andere bronnen (oud-leerlingen en de kinderen van haar collega, meester Bram Elbrecht) is er aanvullende informatie over ‘juffrouw Venema’.

Al deze informatie is te waardevol om te laten rusten. Daarom wordt er momenteel op basis hiervan het 41e Onstwedder oorlogsverhaal geschreven. Het verhaal zal t.z.t. op de website van Onstwedde.info gepubliceerd worden, zodat het geprint en bijgevoegd kan worden in het boek ‘De muren hebben oren’.   

Op de foto ziet u juf Venema, die als ‘lief en vrolijk’ bekend stond bij de schoolkinderen van toen. Mocht u nog herinneringen hebben aan de juf, dan kunt u contact opnemen met Chonda Luring via de mail of per telefoon (0599) 331666. Mogelijk worden uw gegevens ook verwerkt in het verhaal!

E-mail

Foto: Chonda Luring