24.08.2018 39e Editie Oogstfeest Onstwedde

Oogstfeest Onstwedde op zaterdag 25 augustus met vele oude ambachten, braderie, demo's schapen drijven, oldtimershow en boeren boeldag.

Vele oude ambachten, een oldtimershow, een braderie met vlooienmarkt, paardensport, diverse kinderactiviteiten en een Boeren Boeldag. Het zijn slechts enkele van de ingrediënten van het Onstwedder Oogstfeest, dat op zaterdag 25 augustus plaatsvindt op het Evenemententerrein aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde.
 
De 39e editie van het Oogstfeest wordt om 10.00 uur officieel geopend door notaris Bep Bergman uit Stadskanaal en voorzitter Jan ten Have van Onstwedder Gaarv'n. Het Oogstfeest is met jaarlijks duizenden bezoekers een van de grootste eendaagse evenementen van de regio.
 
Dorsmachines
Bezoekers van het Oogstfeest doen een stap terug in de tijd. Onder meer dankzij demonstratie van vele authentieke agrarische ambachten, wanen zij zich even op het Groninger platteland in grootmoeders tijd. Dorsmachines scheiden het graan van het stro en van het tot meel verwerkte graan worden heerlijke broden gebakken in een authentieke veldoven. En heerlijke spekdikken.
 
Handambachten
Ook zijn er diverse andere authentieke handambachten, zoals klompen maken, strodokken binden, stoelen matten, midwinterhoorns maken en smeden met een veldsmederij. In de houtzagerij worden dikke bomen verzaagd tot planken. De demonstraties worden verzorgd door de vrijwilligers van stichting Onstwedder Gaarv'n en een collega-oude-ambachtenorganisatie uit het Drentse Dwingeloo, die in Onstwedde onder meer demonstreert 'hoe de was vroeger was' en stokbroodjes bakken. Nieuw dit jaar zijn de demonstraties grasmaaien met een zeis door vrijwilligers uit Groningen.
 
Boeren Boeldag
Tijdens de Groninger Boeren Boeldag komen zo'n veertig kavels onder de hamer. Geveild worden goederen die passen in de stijl van het Groninger boerenleven van tientallen jaren geleden, zoals huisraad, meubilair en antiek. Uitveiler van dit alles is de altijd bijzonder spraakzame Jaap Nienhuis, onder meer voormalig weerman van RTV Noord. De veiling vindt plaats ten overstaan van notaris Bep Bergman uit Stadskanaal. De te veilen goederen zijn vanaf 13.00 uur te bezichtigen en de daadwerkelijke veiling begint om 13.30 uur.
 
Schapen drijven en hondendressuur
Een spectaculair en nieuw onderdeel van het Oogstfeest is het schapen drijven. Enkele subliem afgerichte bordercollies laten zien wat zij allemaal kunnen met een kleine kudde schapen. HDV Alteveer verzorgt demonstraties hondendressuur, onder meer met een pakwerker. Het Onstwedder muziekduo Wim & Miranda geeft diverse optredens en een draaiorgel speelt vrolijke klanken.
 
Gratis kinderactiviteiten
Voor kinderen zijn er diverse activiteiten waaraan zij gratis mogen meedoen, onder meer een kinderbraderie, springrekkers, rondritten in een trekker met kar en met een geitenkar, een springkussen en een draaimolen. Er zijn optredens van jongleur en entertainer Jos Tipker en een clown. Ook mogen kinderen tijdens het Oogstfeest stokbroodjes bakken in een houtvuur.

Oldtimershow
Een groot deel van het Evenemententerrein staat tijdens het Oogstfeest vol met oldtimers. Dat zijn alle deelnemers aan de oldtimershow van auto's, tractoren, motoren, bromfietsen en vrachtwagens van minstens veertig jaar oud.
 
Gratis parkeren
Parkeren kan vlakbij de hoofdingang van het Evenemententerrein en is helemaal gratis. Voor mensen die minder goed ter been zijn, zijn er invalidenparkeerplaatsen direct bij de ingang. Vrijwilligers van de organisatie zorgen voor een ordentelijk verloop van de komende en gaande verkeersstroom. De parkeerplaatsen zijn gemakkelijk te vinden. Bestuurders kunnen de verwijsborden naar het Evenemententerrein volgen, die op vele plaatsen in de omgeving langs de weg staan.
 
Verkoop van broden en spekdikken op vrijdag
De in een houtgestookte veldoven gebakken broden en spekdikken volgens grootmoeders recept worden altijd heel goed verkocht. De verkoop van de spekdikken en broden uit de veldoven begint dit jaar al op vrijdag 24 augustus vanaf 13.00 uur. Dan kan iedereen deze lekkernijen kopen zonder entree voor het Oogstfeest te hoeven betalen.

De entreeprijs voor het Oogstfeest bedraagt € 4,00. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen er gratis in.
 
Het programma van het Oogstfeest:

9.00-17.00 uur        
- rommel- en vlooienmarkt

10.00 uur           
- officiële opening door notaris Bep Bergman en voorzitter Jan ten Have van Onstwedder Gaarv'n

10.00-17.00 uur       
- braderie en oogstmarkt
- spekdikken bakken
- demonstraties van vele tientallen oude ambachten door Onstwedder Gaarv'n en Oogstgroep Dwingeloo
- oldtimershow met antieke tractoren, bromfietsen, motoren, personenauto's en vrachtwagens
- machinaal koren dorsen met authentieke dorsmachines
- bakken van vers brood in een houtgestookte veldoven
- optredens van jongleur & entertainer Jos Tipker
- springkussen
- springrekkers
- optredens van een clown
- kinderbraderie
- gratis rondritten met trekker en kar
- draaiorgel
- gratis rondritten met geitenkar
- demonstraties boomzagen met een antieke zaagmachine
 
10.30, 11.45, 13.30, 15.00 en 16.00 uur      
- livemuziek door duo Wim & Miranda
 
11.00, 13.00, 14.30 en 15.30 uur          
- demo schapen drijven met border collies

11.15, 14.00, 15.00 en 16.00 uur           
- grasmaaien met zeis
 
11.30, 13.45 en 15.15 uur   
- demonstraties hondendressuur door HDV Alteveer
 
13.15 uur           
- Groninger Boeren Boeldag met Jaap Nienhuis en notaris Bep Bergman
 
17.00 uur           
- einde van de festiviteiten

Doelstelling stichting Onstwedder Gaarv'n
Stichting Onstwedder Gaarv'n stelt zich ten doel bekendheid te geven aan en het in stand houden van oude ambachten. Deze doelen worden verwezenlijkt door het geven van demonstraties en het verzorgen van cursussen oude ambachten. Doordat alle medewerkers van Onstwedder Gaarv'n de demonstraties geheel belangeloos verzorgen, zijn de kosten relatief laag. De medewerkers gaan tijdens de demonstraties gekleed in oude Oost-Groninger klederdracht.

Ambachten
Stichting Onstwedder Gaarv'n demonstreert de volgende oude ambachten: brood bakken in een authentieke veldoven, vlegeldorsen, wannen, waaieren, koren malen, karnen, spintollen, truien breien, strodokken binden en leggen, manden vlechten, bijenkorven maken, stoelmatten, spinnen, knoffelen, weven, koperslaan, Fries houtsnijwerk, spekdikken bakken, kantklossen, klompen maken, bezem binden, koffie branden, dorsvlegels maken, veldsmeden, netten knopen, touwslagen, kalligrafie, glas-in-loodramen maken, midwinterhoorn maken en hout draaien.

Website

Gratis activiteiten voor kinderen zoals een geitenkar tijdens Oogstfeest Onstwedde (foto Jan Johan ten Have).