13.01.2020 17 jonge Talenten in Artphy

Catch the blue car
To a place never been before
Look for us
Somewhere down the crazy river
Somewhere down the crazy river
Catch the blue car
All the way to Artphy.
You can find us
Somewhere down the crazy river
In the middle of somewhere in Westerwolde

(vrij naar het lied van Robbie Robertson)

Aanstaande zaterdag 18 januari opent in de blauwe kunstruimte Artphy in Wessinghuizen/Onstwedde de nieuwe expositie met werken van Jong Talent 2019 van zeventien  net afgestudeerde kunstenaars. Zij zijn afkomstig van zes verschillende kunstacademies in Nederland zoals Academie Minerva en Gerrit Rietveld Academie.
Uitgenodigd zijn:  Pauline Jonker, Sigrid Koster, Theresa Forthaus, Sunna Svavarsdóttir, Suzanne Plomp, Nils Addink, Annï Mertens, Aliaksandra Puhachova, Kamilė Česnavičiūtė, Margot Domart, Robin Speijer, Stephanie Rizaj, Tom van Veen, Maarten Fijan, Maria Klaassen-Andrianaova, Jeroen Schokkin en Amy Meijer.
Deze groep jonge kunstenaars is geselecteerd op basis van originaliteit, grootte van het werk in relatie tot de imposante ruwe ruimte van Artphy en de verschillende soorten media en materialen waarmee gewerkt wordt.  Hierdoor ontstaat er een spannende mix van vele kunstvormen.

Omdat de kunstenaars elkaar niet kennen, ligt er nog een extra uitdaging voor hen om samen tot een  expositie te komen. Het is een bewust doel van Artphy om ontluikende talenten een eerste start te kunnen geven in een uitdagende omgeving, voor de eerste keer geheel los van de academiesfeer en docenten, nu ze aangewezen zijn op eigen beslissingen in dialoog met andere kunstenaars. Daarmee fungeert Artphy als een podium en springplank naar een zelfstandige praktijk voor de jonge kunstenaars.   

Artphy wordt ook wel de blauwe kunstkathedraal genoemd. Het gebouw toont zich nog in een ruwe, grote open vorm, waarvan de indrukwekkende omvang overweldigend is. Die gehele open ruimte met half hoge scheidingswanden is voor de kunstenaars beschikbaar.  In de stilte van het prachtige Westerwoldse landschap en aan de oever van de ‘crazy river’ de Ruiten Aa  zullen de hedendaagse kunstwerken de bezoekers verwonderen, in vertwijfeling brengen en hen aan het denken zetten.

De tentoonstelling Jong Talent 2019 is zaterdag 18 januari  open vanaf 15 uur, met een opening om 15.30 uur door de Dorothea van der Meulen, Dean Academie Minerva Hanzehogeschool Groningen.
Van harte welkom!

Website

Foto's: Stichting Arthpy