05.02.2018 Heeft 't Vlasmeer nog wel toekomst?

Dit jaar wordt door de gemeenteraad van Stadskanaal een besluit genomen over de drie buitenbaden in de gemeente. De discussie over het voortbestaan van de baden wordt inmiddels al een aantal jaren gevoerd. Steeds meer gemeentes willen af van de buitenbaden, die een behoorlijke kostenpost vormen.

In de voorverkoop kunnen abonnementen worden gekocht, waardoor men voor een schappelijke prijs een heel seizoen in ’t Vlasmeer kan zwemmen. Er is een actieve zwembadcommissie die veel tijd en energie steekt in het organiseren van allerlei activiteiten. Er zijn elk jaar zo’n 40 tot 50 ochtendzwemmers en er worden sinds een paar jaar weer zwemlessen gegeven. Voor veel kinderen en jongeren uit Onstwedde en Alteveer is het bad een belangrijke ontmoetings- en ontspanningsplek.
En toch vraag ik me af of de bewoners van Onstwedde en Alteveer het zwembad een warm hart toe dragen. Aan oproepen om mee te helpen met de klusavonden voor het begin van het zwemseizoen wordt minimaal gehoor gegeven. Vergeleken met een aantal jaren geleden zijn er minder ouders in het zwembad. Hoe groot is de betrokkenheid van de inwoners? Wil men het zwembad wel openhouden of wordt er gedacht: “Er is toch een zwembadcommissie? Die regelen het wel”.

Het zwembad ligt er inmiddels 50 jaar en het is nodig dat er ieder jaar onderhoud wordt gepleegd. Daarvoor zijn vrijwilligers nodig. Ook De Horsten in Musselkanaal en Bad Noord in Stadskanaal draaien voor een groot deel op vrijwilligers. Willen we het zwembad behouden, dan zullen we met z’n allen de handen uit de mouwen moeten steken en laten zien dat we ’t Vlasmeer een belangrijke voorziening voor het dorp vinden. Een voorziening die verdwijnt of wordt gesloten komt niet meer terug.

Er zijn de afgelopen jaren veel gesprekken geweest met de gemeente Stadskanaal over de buitenbaden. Het zwembad staat elke maand op de agenda van Ocrea. Woensdag 7 februari kunt u in De Boerderij meepraten over de toekomst van het zwembad. Deze avond begint om 20.00 uur. Ocrea en de Zwembadcommissie vinden het belangrijk dat het zwembad open blijft. U toch ook? We rekenen op uw komst!

Jan Hidde Wilzing
Stichting Ocrea