01.04.2017 Opnieuw breaking news over zwembad

Nu de gemeente naar buiten heeft gebracht dat alle zwembaden in de gemeente Stadskanaal nog drie jaar open mogen blijven willen Ocrea en de Handelsvereniging u ook het vervolg van deze heugelijke zaak meedelen: Na jaren vergaderen en overleg met bedrijven en het aanvragen van subsidies wordt het zwembad verplaatst, er zijn dus plannen voor een nieuw zwembad.Het verplaatsen wordt mogelijk gemaakt door subsidieverstrekkers waarvan het NAM leefbaarheidsprogramma en de stichting Investeringssubsidie duurzame energievoorziening (ISDE) hun medewerking inmiddels hebben toegezegd. Daarnaast lopen nog subsidieaanvragen bij Europese instellingen tot aan de provincie en lokale fondsen. Het zwembad wordt een speerpunt in het duurzame energiebeleid waar de provincie Groningen voor staat.

Het idee is om het nieuwe zwembad te realiseren naast de banen van TC Uneswido.

De baden worden gemaakt van gerecycled materiaal. Er komen drie baden: een wedstrijdbad, een speelbad en een stoombad. Voor het energieverbruik geldt het principe van nul op de meter, geheel neutraal dus waarbij innovatief gebruik wordt gemaakt van de warmte in de zoutkoepels onder Onstwedde.

Er komen drie door zonne-energie aangedreven luchtpompen die warmte uit de zoutkoepels halen en vervolgens naar het zwembad pompen. De warme lucht heeft een temperatuur van circa 68 graden wordt door een spouw in de dubbelwandige wanden van de baden geperst waardoor het water een aangename temperatuur krijgt. Het stoombad wordt naar een temperatuur van 38 graden gebracht.

Volgens de huidige planning wordt het zwembad aansluitend aan de drie jaar dat het huidige  bad nog open is in gebruik genomen zodat Onstwedde in de toekomst verzekerd is van een buitenbad en de Diamant nog weer iets meer glans krijgt.

Stichting Ocrea en de Handelsvereniging Onstwedde.

klik hier voor een 3D impressie van het nieuwe zwembad