- Terug
- Nieuws
- Oorlogsboeknieuws: Zeeuwse onderduikerszoon in Ter Wupping
Oorlogsboeknieuws: Zeeuwse onderduikerszoon in Ter Wupping
Eén van de verhalen in het tweede Onstwedder oorlogsverhalenboek is het verhaal van Berend Volders in Ter Wupping. Het is vrij algemeen bekend, dat in zijn boerderij een Engelse vliegenier ondergedoken heeft gezeten. Minder bekend is, dat Berend en zijn vrouw Wendelke toen ook al een paar studenten als onderduiker in huis hadden. Na uitgebreid speurwerk zijn de namen van deze jongens gevonden! Het waren Durandus Ebbens en Gerard Schuring.
De twee wilden ontkomen aan de Arbeitseinsatz en zaten eerst verstopt in een strohol op een boerderij in Nieuw-Beerta. Daar hadden ze al uiterst spannende momenten meegemaakt. Ze waren er niet meer veilig. Op een nacht werden de studenten, na inmenging van het verzet, afgeleverd in Ter Wupping. Hun leefruimte bestond uit twee kamers met schuifdeuren ertussen. Alleen Berend en Wendelke, dienstmeisje Annie Potze en dorpsagent Apotheker wisten van hun aanwezigheid. In december kwam er nog een derde onderduiker: de Engelse vliegenier Peter Mc Lellan. De drie jongens beleefden tot de bevrijding een goede tijd bij het jonge gezin Volders.
Alles is in het werk gesteld om nog familie van de studenten te zoeken. Durandus bleek in 1949 naar Canada geëmigreerd te zijn. Het is wel gelukt om de zoon van student Gerard Schuring te vinden! Hij woont in Zeeland en vond het verrassend dat hij was opgespoord. Met informatie over zijn vader en de omstandigheden kon hij een goede bijdrage leveren aan het oorlogsverhaal, dat zich in Ter Wupping heeft afgespeeld. Verhalenschrijver Chonda Luring nodigde hem uit om te komen kijken naar de onderduikplek van zijn vader. Die uitnodiging werd aangenomen. Ook de echtgenote van Schuring jr. en zelfs de 87-jarige zus van onderduiker Gerard kwamen mee naar Onstwedde!
De gasten werden, behalve door Chonda, verwelkomd op de boerderij door de zoon en kleinzoon van Berend en Wendelke, te weten Jan Hidde Volders en Berend Volders. Samen bekeken ze de twee kamers waar hun vader en broer verbleef en waren onder de indruk van de ruimte en het uitzicht. Ook de kaart van Europa op linnen, die Peter Mc Lellan in 1945 achterliet, werd bewonderd. Daarop had de boordwerktuigkundige nog wat aantekeningen gemaakt. “Mijn vader heeft een heel goede plek gehad als onderduiker. Wat hebben Berend en Wendelke destijds grote risico’s genomen door onderduik te bieden”, merkte Schuring op. “Wij zijn de familie Volders héél dankbaar.”
Als dank overhandigde hij een persoonlijk cadeau, dat eigendom was geweest van zijn vader, aan de huidige bewoner van de boerderij, Berend. Het was een glazen presse-papier van het Nieuwsblad van het Noorden, die onderduiker Gerard Schuring later veel had gebruikt op zijn bureau. Zo ligt een aandenken aan hem – die later tandarts werd in Groningen – nu op het bureau van Volders in de voorste ‘onderduikkamer’.
Daarna ging het gezelschap naar Gasterij Smeerling om, onder een heerlijke herfstzon, na te praten. Chonda las een deel van het indrukwekkende oorlogsverhaal over de onderduiker in Ter Wupping voor aan de gasten. Dat werd erg gewaardeerd. “We zien ernaar uit het verhalenboek in handen te hebben”.
Voorintekening t/m 31 december
In 2021 verscheen het eerste oorlogsverhalenboek, ‘De muren hebben oren’. Het werd een groot succes, want binnen 5 weken was het boek uitverkocht. Er volgde een tweede druk, waarvan nu nog een gering aantal boeken beschikbaar is.
Het tweede deel van ‘De muren hebben oren’ (verwacht april 2025) is nu al te bestellen. U kunt met korting voorintekenen t/m 31-12-2024 voor € 27,50.
Ná 01-01-2025 zijn de kosten € 32,50.
Voorintekening kan digitaal.
Voorintekenen
Toelichting bij de foto’s: (door Chonda Luring)
De linnen kaart van Europa van Peter Mc. Lellan wordt bewonderd in de voorste onderduikkamer.
V.l.n.r.: Zus van Gerard Schuring, zoon van Schuring, Jan Hidde Volders, Berend Volders.
Groepsfoto v.l.n.r.: Zus van Gerard Schuring, Berend Volders, zoon van Schuring en zijn echtgenote, Jan Hidde Volders. De twee onderduikkamers waren rechts in de boerderij.
Alles over het Onstwedder Oorlogsverhalenboek!