• Terug
  • Nieuws
  • Oorlogsboeknieuws: Uniek fotoalbum!
18 oktober 2024

Uniek fotoalbum
Tijdens de zoektocht naar foto’s voor het nieuwe oorlogsverhalenboek, dat Chonda Luring schrijft, is ze gestuit op een fotoalbum uit Haarlem. In dit album staan foto’s van Onstwedde op 12 april 1945, de dag dat het dorp werd bevrijd en van de dagen daarna. Het betreft unieke foto’s, waarop Poolse en Canadese bevrijders en hun voertuigen te zien zijn, maar ook Onstwedders in ‘bevrijdingsroes’, zoals het bijschrift bij een foto vermeld.

Hongerevacué
Het album is afkomstig van een gehandicapte jongeman, genaamd John Ris, die in de Hongerwinter in Onstwedde verbleef. Hij was o.a. te gast bij het gezin van manufacturier Meint Jan Wijbrands aan de Luringstraat. Hij kon zich voortbewegen op een driewielige fiets. Zijn moeder, twee broers en een zusje liepen in 1944 vanuit Haarlem met hem mee naar Onstwedde, wèg van de honger en kou in hun woonplaats. Vader was al te zwak voor de lange tocht. De gezinsleden werden op diverse adressen in Onstwedde ondergebracht.

Bevrijdingsdag Onstwedde
John had een fototoestel en heeft op de dag dat Onstwedde werd bevrijd en direct daarna bijzondere foto’s gemaakt. Tot nu toe waren er alleen foto’s van de bevrijding van het dorp bekend, die werden gemaakt door Poolse militairen. De foto’s uit het album van John Ris vormen een heel waardevolle aanvulling voor het tweede oorlogsverhalenboek.

Boek met korting bestellen?
et tweede Onstwedder boek vol oorlogsverhalen is nu al met korting te bestellen. Voorintekenen kan tot 31 december 2024. De prijs van het boek is € 27,50. Na 01-01-2025 is het boek voor € 32,50 te koop. Vul uw gegevens in op het volgende voorinteken-formulier en klik op Verzenden.

Voorinteken-formulier

Foto: Ris en Luring