- Terug
- Nieuws
- Oorlogsboeknieuws: Spoedig bevrijd
Oorlogsboeknieuws: Spoedig bevrijd
De bevrijding nadert…
28 maart 1945, nu 80 jaar geleden: de Duitse bezetter is nog steeds de baas in Onstwedde, maar er zijn duidelijke tekenen, dat dat niet lang meer zal duren. Alleen of in groepen trekken de moffen door Onstwedde richting Heimat. Ze stelen daarbij fietsen, karren en vooral ook proviand voor onderweg: biggen, kippen, eieren en spek … of eisen dat op bij burgers aan tafel!
Nog steeds is voedsel op de bon, geldt een samenscholingsverbod, een verduisteringsplicht, spertijd en mag niets doen denken aan het Oranjehuis. ’s Nachts is er geen straatverlichting. De Onstwedder Joden zijn afgevoerd, op één na: de oude Abraham Meijer zit ondergedoken. In een aantal gezinnen is er nog steeds rouw om omgekomen familieleden. Onderduikers in het dorp en in de buitengebieden houden zich nog angstvallig schuil. Een aantal jongemannen werkt nog steeds in het buitenland als dwangarbeider voor de Duitsers.
Foto’s van de bezetters of hun materieel mochten niet gemaakt worden. In steden gebeurde dat nog wel eens in het geheim, maar van Onstwedde zijn dergelijke foto’s niet gevonden. Wie had er nou ook een fotocamera in z’n bezit? Dat was echt uitzonderlijk.
12 april 1945
Op deze dag wordt het dorp gezuiverd van de vijand. Onstwedde is weer vrij! Een hongerevacué, die in Onstwedde bij de familie Wijbrands aan de Luringstraat verblijft, heeft wèl een fotocamera. De naam van deze jongeman is John Ris. Op 12 april ’45 gaat hij er met zijn fotocamera op uit. Hij maakt o.a. een foto van de beschadigde, maar begaanbaar gemaakte, brug bij de Onstwedder haven. Juist op dat moment rijdt er een Poolse jeep over!
Precies 80 jaar later: 12 april 2025
Dè bevrijdingsfoto van John Ris – en nog meer oude foto’s – zijn te zien tijdens de presentatie van het tweede deel van ‘De muren hebben oren’, het Onstwedder Oorlogsverhalenboek uit 2021. In woord en beeld krijgt u een voorproefje van deze nieuwe uitgave. De boekpresentatie vindt plaats in verenigingsgebouw D’ Ekkelkaamp, Kerklaan 7.
- Om 14.00 uur ontvangen we de speciale gasten, die door het vertellen van hun verhaal een waardevolle bijdrage hebben geleverd aan het boek.
- 14.30 uur: inloop voor alle overige belangstellenden
- 14.45 uur: aanvang boekpresentatie. Burgemeester Klaas Sloots zal ook aanwezig zijn. Aansluitend napraten bij een kop koffie/thee.
Boeken (laten!) afhalen
Van 16.00 – 18.00 uur is er de mogelijkheid tot de aanschaf van het nieuwe oorlogsverhalenboek. Betaling kan per pin of contant. In dat laatste geval graag gepast: € 32,50 per boek. Had u vóór 31-12-’24 een voorintekening gedaan? Dan is de prijs € 27,50.
Bent u niet in de gelegenheid om zelf uw boek te halen? Dan willen we u vriendelijk doch dringend vragen om iemand anders daarvoor in te schakelen. Een andere optie is om het boek op te laten sturen. Hier zijn dan wel verzend- en verpakkingskosten aan verbonden.
Foto: Brug bij de Onstwedder haven (2025). John Ris nam op de Bevrijdingsdag precies op deze plek een foto!