• Terug
  • Nieuws
  • Nog 20 oorlogsverhalen!
8 juni 2024

Over het verwachte tweede Onstwedder oorlogsverhalenboek was in november 2023 op deze site te lezen, dat er nog 15 nieuwe verhalen zouden verschijnen. Inmiddels is bekend dat deel 2 van ‘De muren hebben oren’ definitief 20 verhalen zal tellen over de jaren van bezetting in Onstwedde.

Stuk voor stuk unieke verhalen, waarvan sommige konden worden samengesteld op basis van bandopname uit 2003, een geschiedeniswerkstuk van een middelbare scholier uit de beginjaren ’90 en verslagen, geschreven door de hoofdpersonen zelf. De laatste betreffen een dwangarbeider en een onderduiker.

In de herfst zullen op deze site weer stukjes tekst uit de 20 verhalen te lezen zijn, om u een indruk te geven van de inhoud van het nieuwe boek. Ook zal dan de mogelijkheid tot voorintekening worden gegeven.

Auteur Chonda Luring: “Het is verrassend om te merken hoeveel informatie er, bijna 80 jaar na de bevrijding, nog boven water te halen is. Daarin speelt mee, dat op internet nu steeds meer archieven over de oorlogsjaren openbaar worden. Daardoor kon ik bijvoorbeeld nagaan welk joods gezin in de Glethe zat ondergedoken en hoe het verdere verloop was na hun vertrek. Ook binnen Onstwedder families wordt er, op verzoek, flink gezocht naar verhalen en foto’s. Het is bijzonder hoe iedereen mee wil werken aan dit nieuwe boek.”

Het tweede oorlogsverhalenboek met 20 nieuwe verhalen zal naar verwachting op 12 april 2025 verschijnen, precies 80 jaar na de dag dat Onstwedde werd bevrijd door Poolse militairen o.l.v. generaal Maczek.

Foto: Voorkaft eerste oorlogsverhalenboek, 'De muren hebben oren' - Chonda Luring