• Terug
  • Nieuws
  • LOSSE FLODDERS: 'Goud ontholln, Annie'
18 juli 2025

Verzetsman Henk Haan woonde op de Vosseberg. Zijn zoon Martin hoorde verschillende keren een indrukwekkend verhaal uit 1943 over zijn vader Henk, uit de mond van zijn nicht Annie Wolters-Haan († 10-11-2022). 

De kleine Annie was, óók ten tijde van de oorlog, heel veel op de boerderij ‘Veldzicht’ op de Vosseberg, waar haar oma Martje Haan-Blok met haar kinderen woonde. Opa Hendrik Haan was vlak voor de oorlog, op 13 maart 1940, overleden. 
Annie vertelde vaak: “Ik was een jaar of zes en ik was op de Vosseberg toen er op een avond, het was al donker, aan de deur werd geklopt. Er stond een man voor de deur in een lange leren jas, met hoed en bril op. De man werd binnen gelaten en even later had ik door, dat ’t mijn oom Henk Haan was. Ik kwam bij 'm op schoot zitten en toen vertelde hij mij, dat hij afscheid kwam nemen. "Ik goa noar Engeland, Annie, en dat most mor goud ontholln!" Na een poosje nam oom Henk die avond afscheid van iedereen en vertrok.” 
Annie vervolgde haar verhaal: “Als volwassene heb ik vaak aan hem gedacht en veel later realiseerde ik mij: Oom Henk heeft dit gedaan om mij, ‘leutje wichie’, ervan te overtuigen, dat hij naar Engeland zou gaan. Want mòcht er iemand 'zomaar' of opzettelijk uit (foute) nieuwsgierigheid aan mij vragen: "Hé Annie, woar is dien oom Henk?", dan zou ik zeggen, niet beter wetend, dat hij in Engeland zat. Oom Henk zat echter ergens in de provincie Groningen ondergedoken; niemand wist waar. Van daaruit pleegde hij verzet. Maar desgevraagd zeggen dat hij in Engeland zat was wel 't veiligst. Het is echter nooit voorgekomen, dat iemand me naar oom Henk vroeg. 
Na de bevrijding heb ik het nog vaak met oom Henk – ‘oom Innek’ zei ik altijd – over dit voorval gehad en ik moest nog vaak denken aan dat bezoek op die donkere avond. Het was een tijd van waakzaam zijn, altijd en overal. Kleine potjes hebben soms grote oren en het gevaar lag doorlopend op de loer!   
    
Met dank aan Martin Haan voor de informatie    

P.S.
Een overzicht van het verzetswerk van Henk Haan is te lezen in bijlage B van ‘De muren hebben oren’. In de hoofdstukken 13 en 27 van dat boek komt de brute moord op zijn broer Mans voor. Mans werd doodgeschoten als represaille op de deelname van zijn broer Henk aan een overval op distributiekantoor Slochteren.   
Henk Haan trouwde kort na de oorlog, op 11 oktober 1945, met Mieneke Kok. Haar vader Geert Kok was ook verzetsman en onderduikgever. Hij kwam op tragische wijze om het leven op de Bevrijdingsdag van zijn woonplaats Wagenborgen. 

FOTO: Boerderij ‘Veldzicht’ van de familie Haan op Vosseberg.

Hebt u nog een bijzondere herinnering, klein of groot, aan de jaren ’40-’45 in Onstwedde? Voor de rubriek Losse Flodders ontvangen we die graag via de mail:  redactie@onstwedde.info

Lees meer over Losse Flodders