• Terug
  • Nieuws
  • Keert Onstwedde terug op de lijst voor stortplaats kernafval?
17 augustus 2024

Woensdag 14 augustus j.l. stond in het ‘Dagblad van het Noorden’ een opinie-stuk van Herman Damveld over ‘Misbruik wetenschap bij gas en kernafval’.

Als jullie je afvragen wat wij Onstwedders daar nou mee moeten en wat dat in vredesnaam met gebeurtenissen uit de ‘Zo was ‘t’-tijd te maken heeft, dan roep ik nog maar even het jaar 1977 in uw herinnering op. Dat was niet alleen het jaar van het grandioze ‘Onstwedde 1100’-feest, maar tevens het jaar waarin de Onstwedder zoutkoepel(s) tot een zeer geschikt onderkomen voor hoog radioactief afval van o.a. de kerncentrales zou(den) werden verkozen.

Op een door een werkgroep van vrijwilligers belegde informatie-avond werd de bevolking van Onstwedde ingelicht over hetgeen dreigde te gebeuren. Eén van de deskundigen die ons duidelijk uitlegde welke enorme gevaren er scholen in het onderbrengen van kern-afval met een gevaar-halveringswaarde van duizenden jaren (!) in die zoutkoepel(s) was …….. Herman Damveld. Hij wist met zijn betoog in ‘Brinkhof’ o.a. de ook aanwezige onder-directeur van het kernreactorcentrum in Petten totaal de mond te snoeren.

Gelukkig werd Onstwedde na een grootschalige protestactie van de mogelijke opslaglijst geschrapt. Meneer Damveld legt nu echter uit, dat hetzelfde gevaar bijna 50 jaar later opnieuw dreigt. En dat de “wetenschappelijke adviseurs” van onze regering nog steeds niet schromen om bevindingen van hun onderzoeken “enigszins” aan te passen. De groeiende vraag naar energie, de kennelijk constante noodzaak van het stimuleren van de economie en het verlies van de inkomsten uit het Groninger gasveld, maken kernenergie welhaast noodzaak. Dat je daarvoor een paar reële zorgen onder het politieke tapijt moet vegen ……. Nou ja …….

Anders gezegd : Onstwedde zou dus best opnieuw op de lijst van kernafval-stortplaatsen terug kunnen keren ……..
4 September a.s. wordt een advies hierover uitgebracht aan onze regering.
Die regering kan zich dan eens te meer de borst goed nat maken, want de Onstwedders zullen zich een nieuwe nominatie in dezen beslist niet laten welgevallen !!!

Ach, had die regering ons Onstwedders maar veeeel eerder gevraagd hoe ’t er met de energievoorziening moest komen uit te zien.
Toen ik bij de al eerder genoemde opruimactie van mijn werkkamer een oud draaiboek tegenkwam met daarin o.a. een lied, dat op de ouderavond van de Chr. Mavo “’t Spieck” (nu: Ubbo Emmius Onstwedde) in maart 1979 werd gezongen. Het thema van de door leerlingen gespeelde, gezongen en gedanste  revue was “Energie” en het gevonden lied heette dus – uiteraard – ook ‘Het Energielied’.

Om u duidelijk te laten zien hoe de Onstwedder Mavo 45 jaar geleden al duidelijk aangaf welke kant we uit moesten met onze energievoorziening (zie met name het 7e vers) deel ik in deze aflevering het complete ‘Energielied’ van toen met u. De melodie ervan vindt u deze keer in de illustratie.
“Dij Onstwedders van vrouger wazzen zo dom nog nait …..”
 

HET  ENERGIELIED

1.) ’t Hout voor onze open haard
is bijna kap’talen waard.
Straks zitten w’in de kou.

Refrein A
O, nee meneer, nee mevrouw,
straks zitten w’ in de kou, mevrouw.
Nee meneer, nee mevrouw,
straks zitten w’ in de kou.

2.) Op een turfje zag men niet.
’t Is nu op tot ons verdriet.
Straks zitten w’ in de kou!
Refrein A

3.) ’t Potkacheltje van weleer
geeft allang geen warmte meer.
Straks zitten w’ in de kou!
Refrein A

4.) ’n Dicht’ of ’n open oliekraan,
daar hangt ons hele leven aan.
Straks zitten w’ in de kou!
Refrein A

5.) Onder ons zit wel wat gas,
Maar ook dat verdwijnt alras.
Straks zitten w’ in de kou!
Refrein A

6.) Nu heeft men kernenergie,
maar nog niet onder de knie.
Dat loopt ja glad verkeerd.

Refrein B
O wee mevrouw, wee meneer.
Dat loopt ja glad verkeerd, meneer.
Nee mevrouw, nee meneer,
dat loopt ja glad verkeerd.

7.) Nu geven we een goede hint:
Gebruik water, zon en wind!
Dát loopt niet uit de klauw.

Refrein C
O nee meneer, nee mevrouw,
dát loopt niet uit de klauw, mevrouw.
Nee meneer, nee mevrouw,
dát loopt niet uit de klauw.


Ik zou bijna zeggen :”Lust u nog peultjes ?” Wie ooit heeft beweerd dat Onstwedde op heel veel terreinen achterop komt, mag u met mijn volle toestemming vanaf heden met dit 45 jaar oude lied om de oren slaan.

© Klaas Meijer (k.meijer@onstwedde.info)


Lees nog meer hierover in het archief van de rubriek Taikens en Toal