8 april 2015

Timo Tasche staat in zijn vaderland bekend als Der Schildermann. Op plekken in de wereld waar iets verschrikkelijks heeft plaatsgevonden plaatst de Duitser borden met de tekst ‘Warum?’, ofwel ‘Waarom?’. Ook in Onstwedde dook deze week een dergelijk bordje op.

Tasche begon zijn missie in 2001 in Eberswalde waar destijds het 12-jarige meisje Ulrike Brandt werd vermoord. Omdat hij geen geld had voor bloemen, beschilderde Tasche een stuk hout met de tekst ”Ulrike, je blijft in ons hart’. Tasche besloot ‘rampplekken’ te gaan bezoeken en bordjes met teksten te plaatsen. De teksten werden steeds korter, tot uiteindelijk de kernvraag overbleef: Warum? Waarom?

Aanvankelijk was Duitsland het ‘werkterrein’ van Tasche; later plaatste hij borden in diverse landen. In Nederland waren onder meer de ‘Warum?-borden’ te zien in Alphen aan de Rijn, waar Tristan van der Vlis zeven mensen doodschoot en in Apeldoorn, waar Karst Tates op Koninginnedag 2009 acht mensen doodreed met zijn Suzuki Swift.

In Onstwedde, aan de Duinweg, betreft het geen ramp, aanslag, of schietpartij, maar wordt ‘slechts’ aandacht gevraagd voor een milieudelict. De plaatser van het bordje vraagt zich louter af waarom mensen hun afval niet in de vuilnisbakken deponeren, maar in de berm gooien.

Bron/foto: Streekblad