• Terug
  • Nieuws
  • 'Het zijn van die gele met zwart randje'
28 jan. 2015

“Nou dokter , het zijn van die gele met een zwart randje eromheen, en ik neem er drie van op een dag, …. of was het nu 2 keer? Wat zeg je Marie? Nee die groene neem ik altijd voor het slapen gaan”

De meneer zit voor me, ik heb dienst op de post in Winschoten en hij heeft last van pijn op de borst. Gelukkig ziet hij er niet bleek en klam uit, anders zou ik hem gezien zijn leeftijd (82 jaar) en klaarblijkelijk krakkemikkige gezondheid direct op een brancard leggen en door sturen naar de Spoedpost om de hoek.
Maar welke medicatie gebruikt hij nu? Hij is ook een beetje doof dus of hij alles verstaat wat ik vraag? Hij heeft geen lijstje meegenomen van zijn medicijnen en ook nooit bij de apotheek om een uitdraai gevraagd. En wat zou hij nog meer mankeren?

Onzekerheid troef

Uit onderzoek blijkt dat er veel mis gaat met de informatie over medicijnen.
De kans daarop neemt af door toestemming te verlenen voor het elektronisch uitwisselen van uw eigen belangrijke medische informatie via het Landelijk Schakel Punt. Ook in onze regio. Dan kan de dokter op dienst toch goed inzage krijgen in de belangrijkste informatie van uw dossier.
De tekst hieronder is afkomstig van de website van vereniging van zorgaanbieders voor zorgcommunicatie. Ik wil u daar graag naar verwijzen voor verdere informatie. Levert u ook een toestemmingsformulier op de praktijk in? U kunt ja invullen of nee. Maar vul alstublieft wel iets in en laat weten wat u wilt.

Velen gingen u voor,
Hartelijk Dank,
J. de Kroon.

 

Betere zorg door goede informatie

Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende arts, een andere apotheek of de huisartsenpost. Dan is het belangrijk dat die zorgverlener uw actuele medische gegevens kan inzien. Zo krijgt hij een goed beeld van uw medische situatie en krijgt u de juiste zorg.

Altijd uw gegevens snel bij de hand

Zorgverleners maken daarom gebruik van een regionaal netwerk om elektronisch medische gegevens te delen met andere zorgverleners in hun regio: de zorginfrastructuur van het LSP. Via dit netwerk kunnen zij de belangrijkste gegevens uit uw huisartsdossier opvragen én een overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Zo hebben zij alle belangrijke informatie over uw gezondheid op elk moment snel bij de hand. Ook ‘s avonds, in het weekend en in spoedsituaties.

Alleen met uw toestemming

Uw huisarts en apotheek mogen uw medische gegevens alleen delen met andere zorgverleners als u daar vooraf toestemming voor heeft gegeven. En andere zorgverleners mogen de gegevens alleen inzien als dat nodig is voor uw behandeling. U regelt uw toestemming door een ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier in te leveren bij uw huisarts en apotheek. Het formulier kunt u daar ophalen of hieronder downloaden.

Website vereniging van zorgaanbieders voor zorgcommunicatie

Download hier een Toestemmingsformulier