• Terug
  • Nieuws
  • Praat over kernafval in Groningen
11 september 2014

In Amsterdam wordt woensdag een bijeenkomst gehouden over de besluitvorming rond langdurige opslag van kernafval. Stichting Laka, tegenstander van kernenergie, heeft liever dat zo'n bijeenkomst in het Noorden wordt gehouden.

Volgens LAKA staat juist het Noorden -en niet het Westen- prominent op de lijst voor opslag van kernenergie.

Volgens Dirk Bannink van Laka zijn de zoutkoepels in Pieterburen, Onstwedde en Ternaard technisch gezien de beste oplossing, maar zal verder niemand dat hardop zeggen, om onrust te voorkomen. Er zijn volgens hem ook nauwelijks vertegenwoordigers uit het Noorden bij de bijeenkomst, op een enkele beleidsmedewerker na. Ook de NAM, het KNMI of zoutbedrijf Akzo zijn niet aanwezig. 'Dat zou teveel de nadruk op het Noorden leggen', vermoedt Bannink, die zelf ook niet was uitgenodigd, maar zich alsnog heeft ingeschreven.

Volgens de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) is er niets aan de hand omdat het nog lang niet duidelijk is waar er kernafval voor lange tijd kan worden opgeslagen. Ook is besluitvorming tot ver in de 22e eeuw niet nodig. De Europese Unie vraagt echter nu al met een plan te komen. 'Daarom worden er ook inspraakmomenten georganiseerd. Wij vinden dat die ook op de plek moet komen die wordt gezien als toekomstige opslagplek,' aldus Bannink.

De stichting Laka vindt zijn oorsprong in de antikernenergiebeweging. In plaats van actievoeren zijn de vrijwilligers van Laka de onderzoekskant opgegaan, vertelt Bannink. 'Maar we komen steeds tot de slotsom dat kernenergie geen goed idee is.'

Bron: RTV Noord