• Terug
  • Nieuws
  • CU Stadskanaal tegen kernafval
1 september 2014

ChristenUnie Stadskanaal: geen kernafval in Onstwedde

De ChristenUnie is tegen een eventueel voornemen om radioactief kernafval op te slaan in lege zoutkoepels in Onstwedde. De fractie van de ChristenUnie Stadskanaal wil een uitspraak van het college van Stadskanaal om het kernafval ook in de toekomst te weren en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld. Aanleiding voor de vragen aan het college is een rapport van het documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie (LAKA) van eind vorige week. Hierin worden zoutkoepels in onder andere Onstwedde als belangrijke kandidaat voor eindberging aangedragen.

“We willen een duidelijke uitspraak van het college dat er in onze gemeente geen ondergrondse opslag van radioactief kernafval komt. We maken ons ernstig zorgen hierover omdat er veiligheidsrisico’s aan zijn verbonden. Ook is er nog weinig bekend over de gevolgen op lange termijn van opslag van radioactief afval in zoutkoepels”, aldus fractievoorzitter Bert van Beek.

Rapport over zoektocht naar locaties
Het documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie (LAKA) publiceerde eind vorige week een rapport over de zoektocht naar locaties voor berging van radioactief afval. Belangrijkste conclusie is dat de zoutkoepels in Noord-Nederland de belangrijkste kandidaten voor eindberging zijn en blijven. Dat betreft koepels in Onstwedde, Ternaard en Pieterburen. Noord-Nederland is aangemerkt als een economische krimpregio, wat bijdraagt aan de keuze voor de locatie van de eindberging van radioactief afval.

Debat in Noord-Nederland
De ChristenUnie is van mening dat ook in onze regio een uitvoerig maatschappelijke debat zal moeten plaatsvinden over de wenselijkheid van de opslag van kernafval in de zoutkoepels. De fractie van de ChristenUnie in de Provinciale Staten en de fractie van de ChristenUnie in de Tweede Kamer zullen eveneens vragen stellen met betrekking tot dit onderwerp.