• Terug
  • Nieuws
  • Veel bezoekers op Oogstfeest
23 augustus 2014

Vandaag was het Evenemententerrein aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde weer het decor van het jaarlijkse Oogstfeest. Ondanks een hevige regenbui rond het middaguur trok het feest weer veel bezoekers.

Het Oogstfeest begon vanmorgen onder een stralende zon. Het was dan ook al op tijd druk, want de weersvoorspellingen voor de middag leken niet best. Leden van Onstwedder Gaarv’n lieten het publiek weer zien hoe het leven vroeger was. Bijna alle ambachten en werkzaamheden die hier vroeger op het Westerwoldse platteland werden uitgeoefend passeerden de revue. De bakkers bakten weer hun ambachtelijk brood in de veldoven, er werd geweven, manden gevlochten, touw gedraaid, er was een veldsmederij, en enkele dorsmachines. Deze werden gedemonstreerd door de vrijwilligers van stichting Onstwedder Gaarv’n. Een collega-oude ambachtenorganisatie uit het Drentse Dwingeloo ‘hoe de was vroeger was’. Ook werden er weer honderden spekdikken gebakken.

Helaas gooide rond het middaguur een hevige regenbui roet in het eten. Het terrein liep leeg en de bezoekers die achter bleven zochten een plekje om te schuilen. Gelukkig was het na een half uurtje weer droog en een vriendelijk zonnetje kwam achter de wolken vandaan. Rond twee uur stonden er weer rijen bezoekers voor de kassa en waren de parkeerplaatsen weer goed bezet met auto’s en fietsen.

Het Oogstfeest was dit jaar voor de 29 e keer het decor van het Nederlands Kampioenschap Dorsen met Vlegel & Stok. Veertien teams, waaronder drie damesploegen, streden om de hoogste nationale eer. Daarbij werden zij door vijf onafhankelijke juryleden beoordeeld op ritme, presentatie, keren van het koren, schonen van het graan, resultaat en opruimen. De teams, die afkomstig waren uit heel Nederland, presenteerden zich elk gedurende ongeveer een half uur. Elk team bestond uit drie dorsers, een reserve en een speaker die informatie gaf over de regio waaruit het team afkomstig was.

Ook de authentieke houtzagerij was actief. Hiermee zaagden de ambachtslieden van Onstwedder Gaarv’n palen voor een nieuw te bouwen uitkijktoren in Wessinghuizen, in opdracht van Staatsbosbeheer. Dit is overigens een klus waaraan de stichting deze hele zomer wekelijks werkt.

Tijdens de Groninger Boeren Boeldag kwamen zo’n veertig kavels onder de hamer. Geveild werden goederen die passen in de stijl van het Groninger boerenleven van tientallen jaren geleden, zoals huisraad, meubilair en antiek. Uitveiler van dit alles is de altijd bijzonder spraakzame Jaap Nienhuis, beter bekend als Jopke Nienhoes, onder meer voormalig weerman van RTV Noord. De veiling vond plaats ten overstaan van notaris Frits Bergman uit Stadskanaal.

De oldtimershow met auto’s, tractoren, motoren, bromfietsen en vrachtwagens leek dit jaar wat kleiner dan voorgaande jaren. Waarschijnlijk hebben een aantal bezitters van een historisch voertuig vanmorgen besloten thuis te blijven, zodat hun auto droog in de garage kon blijven staan.

Kinderen konden gratis een rondrit maken in een trekker met kar en met een geitenkar. Er was een zweefmolen en optredens van een poppentheater, een goochelaar en een clown. Camping De Sikkenberg uit Onstwedde en Pjerke Buitensport waren aanwezig met een luchtkussen.

Verder was er een optreden van het Onstwedder muziekduo Wim & Miranda op en zorgde dweilorkest De Krinkiebloazers voor een vrolijke noot. Radio Westerwolde verzorgde vanaf het Oogstfeest tussen 10.00 en 13.00 uur live en rechtstreeks radioprogramma’s. Paardensportliefhebbers konden hun hart ophalen in de naast het feestterrein gelegen manege De Driesporen. Er kon vrij worden gereden, er waren paardenshows, een hippische keuring en men-wedstrijden.

Bron: Westerwolde Actueel