• Terug
  • Nieuws
  • NK dorsen tijdens Oogstfeest
21 augustus 2014

Het Onstwedder Oogstfeest op zaterdag 23 augustus is dit jaar het decor van het Nederlands Kampioenschap Dorsen met Vlegel & Stok.

Veertien teams, waaronder drie damesploegen, strijden in Onstwedde om de hoogste nationale eer. Verder zijn er op 23 augustus op het Evenemententerrein aan de Wessinghuizerweg onder meer demonstraties van vele oude ambachten, een oldtimershow, een braderie met vlooienmarkt, diverse kinderactiviteiten en een Boeren Boeldag. Het Onstwedder muziekduo Wim & Miranda en het dweilorkest De Krinkiebloazers zorgen voor extra sfeer en gezelligheid.

Het Oogstfeest wordt om 10.00 uur officieel geopend door burgemeester Baukje Galama van de gemeente Stadskanaal en voorzitter Jan ten Have van Onstwedder Gaarv’n. Het eendaagse Oogstfeest trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers. “Wij hopen weer zo’n vijfduizend mensen op ons Oogstfeest te mogen verwelkomen”, zegt Ten Have.

Het Oogstfeest staat dit jaar voor een belangrijk deel in het teken van het Nederlands Kampioenschap Dorsen met Vlegel & Stok. Veertien teams – waaronder de huidige Nederlands kampioen uit Onstwedde – laten hun kunnen zien. Daarbij worden zij door vijf onafhankelijke juryleden beoordeeld op ritme, presentatie, keren van het koren, schonen van het graan, resultaat en opruimen. De teams, die afkomstig zijn uit heel Nederland, presenteren zich elk gedurende ongeveer een half uur. Elk team bestaat uit drie dorsers, een reserve en een speaker die informatie geeft over de regio waaruit het team afkomstig is. In verband met de duur van alle presentaties – veertien keer een half uur – begint het NK Dorsen met Vlegel & Stok vroeg op de dag, het eerste team treedt al om kwart voor negen in de ochtend aan.

Een entreekaartje kost vier euro. Kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang. Bezoekers van het Oogstfeest kunnen hun auto gratis parkeren.

Bron: De Kanaalstreek