• Terug
  • Nieuws
  • Wat moet zo'n oude man in Onstwedde ?
13 augustus 2014

Fokke de Jonge voelt zich als een vis in het water bij Onstwedder Boys. “Het is een vriendelijke club, we zijn vorig seizoen als kampioen gepromoveerd en de trainingsopkomst is overweldigend. Wat wil je als trainer nog meer?”

De 65-jarige inwoner van Emmen zit al meer dan dertig jaar in het vak. Kent het klappen van de zweep als geen ander. Was met verschillende clubs heel erg succesvol en had een contract voor het leven getekend bij Bargeres in zijn woonplaats.

“Na vijf jaar was ik toch toe aan een nieuwe uitdaging”, verklapt de voormalige medewerker van Defensie. “Ik heb toen bij Onstwedder Boys gesolliciteerd, het klikte meteen. Wel waren kritische geluiden hoorbaar in Oost-Groningen en in Zuidoost-Drenthe. Wat moet zo’n oude man in Onstwedde? Ik kwam niet bepaald in een gespreid bedje. De start was moeizaam door veel blessures. In de winterstop stonden we zelfs tiende. Vervolgens hebben we in de laatste twaalf duels maar liefst 33 punten verzameld. Het kampioenschap was uiteindelijk meer dan verdiend. We hebben in de slotfase van de competitie niet alleen goed gevoetbald, we hebben in het afgelopen seizoen niet één speler moeten missen door een schorsing. Dat mag ook wel eens worden benadrukt. En wat de kritiek betreft? Als je wint, dan heb je alleen maar vrienden. Ik heb die geluiden niet meer gehoord.

”Onstwedder Boys is ingedeeld in de zaterdag derde klasse D. Een poule met bijna alleen maar Drentse ploegen. Alleen tegen Glimmen, SC Scheemda en SJS uit Stadskanaal hoeven de oranjehemden de provinciale grens niet over. “Binnen de club is enthousiast gereageerd op de indeling”, weet De Jonge. “Ik heb daar eigenlijk geen mening over. De meeste tegenstanders ken ik namelijk niet. Al denk ik dat De Weide uit Hoogeveen en Vitesse ’63 uit Koekange kandidaten zijn om het kampioenschap in de wacht te slepen. Op papier is de gemeentelijke derby tegen SJS natuurlijk een mooi affiche. Op 13 december spelen we thuis tegen SJS."

Spelers leven nog in een roes

De Jonge weet als geen ander dat veel zijn spelers na het kampioenschap nog in een roes leven. “Maar voetballen in de derde klasse is anders dan voetballen in de vierde klasse. En als je zoveel wedstrijden achter elkaar hebt gewonnen, dan komt een moment dat je als verliezer van het veld stapt. Daar praten we in de voorbereiding ook met elkaar over. Eveneens over de doelstelling voor het komende seizoen. Ik neem geen genoegen met een uitspraak als ‘we willen ons als debutant handhaven in de derde klasse’. Ik leg de lat wat hoger. Met deze spelersgroep moet het mogelijk zijn om te eindigen tussen plek vijf en plek tien op de ranglijst.”

In opmaat naar de start van de competitie – Onstwedder Boys begint op zaterdag 6 september met een uitwedstrijd in Coevorden tegen CSVC – staat onder meer het traditionele Roelf Hilgenga Nederlagentoernooi op het programma. Gisteravond werd tegen Wedde gespeeld. Zaterdag 16 augustus en donderdag 21 augustus zijn Westerlee en SJS (!) de tegenstander. “Voetballen in de voorbereiding tegen SJS zie ik niet als een probleem. Het is gewoon een oefenwedstrijd om spelers een kans te geven om zich in de kijker te spelen bij de trainer. Dat geldt zeker ook voor SJS.”

Bron: De Kanaalstreek