• Terug
  • Nieuws
  • Reacties gemeentelijke herindeling
2 juni 2014

In april heeft Ocrea inwoners van Onstwedde gevraagd naar hun mening over de aanstaande gemeentelijke herindeling. En dan specifiek of Onstwedde zich moet mengen in de discussie over de plannen voor de gemeente Westerwolde. Als deze plannen doorgang vinden, zou dit betekenen dat Onstwedde, vallend onder de gemeente Stadskanaal, geen onderdeel uit gaat maken van de nieuwe gemeente Westerwolde.

Twintig reacties waarvan merendeel wil dat Onstwedde bij Westerwolde moet horen
Zo’n 20 inwoners hebben zich laten horen. Een grote meerderheid reageert dat Onstwedde onderdeel uit moet gaan maken van de gemeente Westerwolde. Uit de reacties blijkt dat inwoners zich meer thuis voelen bij de gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde dan bij een grootschalige herindelingsvariant waarbij naast genoemde gemeentes, Stadskanaal, Veendam en Nieuwe Pekela één grote gemeente zouden gaan vormen. Argumenten als cultuurhistorie, mentaliteit en geografische ligging spelen de hoofdrol.

Naast de voorkeur van de meerderheid voor een gemeente Westerwolde, viel ook op dat meerdere keren de gemeente Stadskanaal in het bijzonder werd genoemd. “Stadskanaal hoort bij Onstwedde en niet Onstwedde hoort bij Stadskanaal.” Hiermee bedoelt een aantal mensen dat Stadskanaal ook op zou moeten gaan in de gemeente Westerwolde in oprichting. Dan is het probleem van ‘een-buiten-de-boot-vallend’ Onstwedde verholpen.

Ocrea dankt iedereen hartelijk voor het reageren! Het aantal reacties van 20 geeft in onze ogen wel aan dat het onderwerp niet onder een breed publiek in het dorp leeft. Ocrea houdt de ontwikkelingen omtrent de herindeling nauwlettend in de gaten. Wilt u alsnog reageren? Dan kunt u een e-mail sturen naar info@ocrea.nl of bellen met voorzitter Jan Hidde Wilzing.

Herindelingsontwerp ter inzage
U kunt ook rechtstreeks reageren bij de betrokken gemeenten. Momenteel ligt namelijk het herindelingsontwerp van de gemeente Westerwolde in oprichting acht weken ter inzage, tot 23 juli aanstaande. Inwoners en omwonenden worden gevraagd te reageren. Meer informatie vindt u op de websites van de gemeente Vlagtwedde en de gemeente Bellingwedde.

E-mail Ocrea

T (0599) 331086 (Jan Hidde Wilzing)

Website gemeente Vlagtwedde

Website gemeente Bellingwedde