• Terug
  • Nieuws
  • Markering start inrichting Ter Wupping
7 mei 2014

Na een uitgebreide en zorgvuldige voorbereiding wordt dit voorjaar gestart met het inrichten van 420 hectare nieuwe natuur in Westerwolde. Dit nieuwste onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland (voorheen ecologische hoofdstructuur) ligt in Ter Wupping en Wessinghuizen. Belangstellenden worden uitgenodigd aanwezig te zijn bij de markering van de start van de werkzaamheden.

Het inrichtingsplan is gemaakt door de organisaties die samenwerken in de gebiedscommissie Westerwolde, samen met de Stichting de Boermarke en Nanne Sterenborg. De delen van dit project, die zij in eigendom hebben, gaan ze beheren met particulier natuurbeheer. Natuur, water, landbouw, vismigratie, landschap, cultuurhistorie en recreatie profiteren van de inrichting van Ter Wupping.

Het werk is inmiddels aanbesteed en de aannemer is al enige tijd geleden begonnen met de voorbereidingen.
Maatregelen die genomen worden zijn bijvoorbeeld 110.000m3 grond ontgraven, vervoeren en verwerken, verwijderen en aanbrengen duikers en inlaten, aanbrengen voordes en beweegbare stuwen, aanbrengen van vier bodemvallen. Maar ook het aanbrengen van 2 vlonderbruggen en één fietsbrug. Er wordt ten behoeve van het beheer ca 10 km afrastering geplaatst.

Indien u geïnteresseerd bent om deze startmarkering bij te wonen dan bent u van harte welkom. De voorzitter van de gebiedscommissie, burgemeester Leontien Kompier van Vlagtwedde, nodigt u hiervoor uit.

Achtergrondinformatie
De 'Ecologische Hoofdstructuur (EHS) Westerwolde' is onderdeel van een landelijk netwerk van natuurgebieden dat wordt gerealiseerd voor natuurbehoud en -ontwikkeling.
Het doel is het landschap een nieuwe impuls te geven op het gebied van natuur, cultuurhistorie, recreatieve mogelijkheden en waterkwaliteit en -berging.

Na de inrichting van de Ruiten Aa te Smeerling, Sellingen (Holle Beetse
Vennekampen) en Wedde/Blijham (Gaast-Hoorndermeeden) en de uitwerking van de plannen rond Ellersinghuizerveld, is nu Ter Wupping aan de beurt.

Het gebied Ter Wupping wordt globaal begrensd door het Pagediep en het Mussel-Aa kanaal in het zuiden, de Streekweg en de Kemkebosweg in het westen, het dorp Wedde in het noorden, het Karel Schenkpad, de Westerweg en de Veelerweg in het oosten.


Het programma:

  • Zaterdag 17 mei
  • 10.00 uur tot 12.30 uur
  • Kempkebosweg 2, 9591 VG Onstwedde (Wessinghuizen)
  • 10.00  - 10.20 uur: Ontvangst met koffie en welkom door Helmer van der Wal van de gebiedscommissie Westerwolde.
  • 10.20 – 11.45 uur: Korte excursie (wandeling) en startmarkering door gedeputeerde Henk Staghouwer en Helmer van der Wal.
  • 11.45 – 12.30 uur: Afsluiting met een drankje en hapje in Wessinghuizen

Tip: Bij nat weer is het handig om laarzen en een paraplu mee te nemen!

Voor meer informatie over deze start markering kunt u contact opnemen met Ernstjan Cornelius van Dienst Landelijk Gebied. T 06-52401179.