• Terug
  • Nieuws
  • Onstwedde herdenkt massaal
5 mei 2014

Zondagavond heeft Onstwedde massaal de Nationale herdenking op de Brink herdacht. Tijdens de plechtigheid is stil gestaan bij iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog, in andere oorlogssituaties en bij vredesmissies zijn omgekomen.

Na de openingswoorden van Janneke Prins van het 4-mei comité hebben Jolien Meinds en Nadine van der Laan samen een gedicht voorgedragen. Daarna heeft Gert Jan Boels gesproken over het thema Vrijheid geef je door in wederkerigheid. Tijdens de voorbereiding heeft hij gesproken met jongeren uit de groepen 7 en 8 van basisschool De Rank en hun gevoelens in zijn toespraak verwerkt.
Vervolgens  liet Roelf Klap op zijn trompet de Taptoe horen waarna aansluitend een indrukwekkende stilte van twee minuten in acht is genomen.

Namens de gemeente Stadskanaal hebben Ingrid Sterenborg en Gert Jan Boels een krans gelegd, gevolg door Marissa Freitag en Ruben Sterenborg die namens de Onstwedder bevolking een krans hebben gelegd. Een derde krans is gelegd door nabestaanden van Harmannus Haan, één van de oorlogslachtoffers. Hij werd dit jaar exact 70 jaar geleden door Duitse soldaten vermoord.

Na het zingen van twee coupletten van het Wilhelmus is de herdenking onder koralen van muziekkorps Excelsior uit Wedde afgesloten met het traditionele defilé.

Het 4-mei comité bedankt iederéén voor hun aanwezigheid en voor de vele giften die zijn gedaan. Er is een flinke bijdrage ontvangen om volgend jaar de vervanging van de naamplaat te realiseren. Maar... we zijn er nog niet. Mocht ook u nog een bijdrage willen doen dan is dat mogelijk. U kunt een bijdrage overmaken op  bankrekening NL70RABO0360703674 t.n.v. Stichting Ocrea inzake 4-mei comité.

De leden van het 4 mei comité zijn,
Adri Timpener
Frouktje Kiel
Janneke Prins
Henk Fissering
Gert Meijer

Fotoreportage

Video