• Terug
  • Nieuws
  • Waterwandeling voor schoon drinkwater
19 maart 2014

Bijna 150 kinderen wandelen woensdag 19 maart voor water. Dan organiseert Hunze en Aa’s een centrale wandeling in Smeerling, bij Onstwedde, voor scholen uit de omgeving.

De leerlingen vragen voor deze prestatie sponsors om geld. Dat gaat naar Amref Flying Doctors voor een water- en sanitatieprogramma in Kenia. De leerlingen wandelen een tocht van zes kilometer, met een rugzak met zes liter water. Op deze manier ervaren ze voor een dag waar hun leeftijdsgenootjes in Afrika mee te maken hebben. Zij lopen namelijk dagelijks gemiddeld zes kilometer om aan schoon drinkwater te komen.

Gastles over water- en sanitatieproblematiek
Voorafgaand aan de wandeling hebben alle klassen een gastles gekregen over water en hygiëne in het algemeen en de situatie in Kenia. Tijdens deze les zijn de leerlingen op verschillende manieren bezig met dit onderwerp en worden ze enthousiast gemaakt om op zoek te gaan naar sponsors. Alle lessen zijn verzorgd door Hunze en Aa’s.

Wandelen voor Kenia
In Kajiado wonen ongeveer 400.000 Masai. Met hulp van de Masai zelf, werkt Amref aan betere toegang tot schoon water. Zoals het bouwen van waterputten en regenwateropvang bij scholen en huizen. In plaats van elke dag kilometers te moeten wandelen voor water, houden (vaak jonge) meisjes nu tijd over om naar school te gaan en te werken aan hun toekomst. Ook traint Amref de bevolking in het gebruik van deze voorzieningen en het belang van goede hygiëne. Zo kunnen veel ziektes worden voorkomen.

Programma
09.00 uur: welkomstwoord door de heer Sinnema, bestuurslid Hunze en Aa’s
09.10 uur: warming-up door mevrouw Spiegelaar van Huis voor de Sport
09.20 uur: startschot. 10.15 uur: een versnapering onderweg
11.00 uur: einde wandeling
11.15 uur: bekendmaking eindbedrag
11.30 uur: einde

Bron: Het Streekblad