• Terug
  • Nieuws
  • Halminghs Hoes in Onstwedde
20 februari 2014

In Nederland staan 90.000 historische boerderijen. Meer dan tien procent daarvan staat leeg. Deze gebouwen zijn alleen te behouden door ze nieuwe bestemmingen te geven. Maar hoe doe je dat in deze tijd van vastgoedcrisis, krimp en schaalvergroting? En zonder het karakter van de gebouwen en het landschap aan te tasten?

De Stichting Agrarisch Erfgoed Nederland organiseerde in 2013 rond dit thema het Jaar van de Boerderij. Na afloop verscheen het boek ‘Van herbestemming naar hergebruik’ dat essays bevat over de belangrijkste discussiepunten, conclusies en onderzoeksresultaten rond dit thema. Ook zijn er zeven voorbeelden van geslaagde transformaties in opgenomen, waaronder de monumentale Westerwoldse boerderij Halminghs Hoes.

De boerderij maakt deel uit van een groep van acht karakteristieke en grotendeels gerestaureerde boerderijen in het buurtschap Smeerling, die de status hebben van beschermd dorpsgezicht. Halminghs Hoes is in eigendom van Natuurmonumenten. Het voorhuis uit 1742 en de negentiende eeuwse stal werden in 1995 gerestaureerd, waarbij er een glazen ‘doos’ in de deel kwam. Theo en Annemarieke Kelder runden hier tot 2012 het Smeerlings Theehuys. Sinds kort is de Gasterij Natuurlijk Smeerling er gevestigd en manifesteert Natuurmonumenten zich nadrukkelijker. Vanuit Halminghs Hoes zijn wandelingen uitgezet door het natuurgebied Metbroekbos.

‘Van herbestemming naar hergebruik’ schetst met foto’s, een historische beschrijving en het verhaal van de restauratie een beeld van de geschiedenis en de nieuwe functie van deze prachtige boerderij. De andere voorbeeldboerderijen staan in Terwolde en Huissen (Gelderland), Chaam (Noord-Brabant), Zuid-Beijerland (Zuid-Holland), Anna Paulowna (Noord-Holland) en Vechten (Utrecht).

Voormalig rijksadviseur voor het Cultureel Erfgoed Fons Asselbergs benadrukte bij de afsluiting van het Jaar van de Boerderij 2013 dat monumentenzorg geen zaak is van ambtenaren of overheidsbeleid. Je hebt er mensen voor nodig die gemotiveerd zijn en zich met hart en ziel inzetten voor hun boerderij, aldus Asselbergs. Dat geldt zeker voor Halminghs Hoes.

Bron: Streekblad