12 februari 2014

Ineens een totaal onverwacht telefoongesprek met de vraag of ik iets wil schrijven voor de rubriek: 'Hoe is het met?'  Nou graag, leuk!
Mijn naam is Jos Kruiter, geboren op 3 februari 1980 in Onstwedde en om precies te zijn aan de Wessinghuizerweg. Al gebied de eerlijkheid mij te zeggen dat ik mij van die periode niets kan herinneren. Mijn broer Wilfred is 3 jaar ouder en hier eveneens geboren. De eerste herinneringen komen voor mij pas boven toen we aan de Luringstraat 38 woonden en mijn ouders, Albert en Wennie Kruiter het garagebedrijf en benzinestation aan Luringstraat 40 hadden geopend.

Na de lagere school, de Regenboog, te hebben doorlopen ben ik vervolgens naar de plaatselijke MAVO gegaan in 1992. De eerste jaren nog als MAVO `T Spieck en het laatste jaar al onderdeel van het Comenius College. Tevens was ik vanaf mijn 6e lid van de Onstwedder Boys, naar mijn mening nog altijd een van de mooiste sportcomplexen van de regio.
Wat ik me vooral uit deze tijd herinner is de actieve en levendige dorpskern van Onstwedde en de diverse mogelijkheden.  Uiteraard een groot `ons kent ons` gevoel maar ook o.a. veel middenstanders, diverse horeca, jeugdsoos en meerdere sportverenigingen waar veel dorpen jaloers op zullen zijn dat Onstwedde het nu nog altijd heeft.

In 1996 ben ik, na de MAVO te hebben afgerond, naar de Hotelschool in Groningen gegaan en eveneens begonnen met mijn eerste horecabaantje. Naast af en toe bardiensten in Jeugdsoos `De Boerderij` ben ik in Vlagtwedde bij PC Rendering gaan werken.
In maart 1999 hebben mijn ouders het garagebedrijf en het benzinestation verkocht en zijn later dat jaar naar Sellingen verhuisd waar ze nu nog altijd wonen. Mijn broer heeft nog kort in Sellingen gewoond en is vervolgens met zijn vriendin Annemarie in Gieten gaan wonen en is werkzaam als bakker.
Vanaf augustus 1999 ben ik voor stages van de hotelschool 2 keer naar het buitenland geweest. Eerst een halfjaar naar Hamburg en vervolgens een halfjaar naar Londen om aansluitend de hotelschool af te ronden en te gaan werken voor de Nederlandse hotelketen, Bastion Hotels. Na eerst een aantal maanden in Düsseldorf te hebben gewerkt ben ik later naar Amsterdam gegaan om daar vervolgens 2,5 jaar te werken als hotelmanager. In die tijd woonde ik op Kaag, een bijna pittoresk eilandje met 300 inwoners in de Kagerplassen en enkel te bereiken met een pondje.
 
In september 2003 kreeg ik de kans om voor hetzelfde bedrijf te verhuizen naar Maastricht waar ik inmiddels alweer ruim 10 jaar woon.  Tussen 2006 en medio 2013 ben ik werkzaam geweest als hotelmanager van 3 hotels in Maastricht en 1 in Amsterdam voor de Maastrichtse La Bergère Group. In Maastricht heb ik mijn vriendin Josine leren kennen met wie ik intussen ruim 9 jaar samen ben en bewonen we een appartement op een steenworp afstand van het centrum van deze prachtige stad.  De vrije tijd is dan ook goed te besteden in deze Bourgondische stad en ik ben in de afgelopen jaren dan ook wel een stadsmens geworden.  In de afgelopen jaren ben ik een fanatiek hardloper geworden en na marathons in Rotterdam, Berlijn, New York en meerdere halve marathons loop ik tegenwoordig  nog 3 keer per week 10 km om fit te blijven en af en toe lekker te ontspannen.

Sinds afgelopen zomer ben ik wederom werkzaam in het buitenland, als directeur van een Center Parcs in de Duitse Eifel. (Dus de ‘beruchte’ rijtjes van Klaas Meijer komen mij nog altijd goed van pas…) Het park ligt in Gunderath onder de rook van de Nürburgring en is ook bekend als Vulkaanregio. Gezien de reisafstand naar Maastricht (180 km) te groot is om dagelijks heen en weer te rijden woon ik de meeste tijd op het park en verblijf om het weekend in Maastricht.  Vanuit mijn huidige baan ben ik tevens lid van een toerisme comité in de Eifel, bestuurslid in de lokale handelsvereniging en namens het park deelnemer in een stuurgroep die zorgt dat de geheven toeristenbelasting direct terugvloeit in de nabije omgeving en onze gasten en het toerisme ten goede komt.

Door de vele mogelijkheden in de hotellerie en hospitality is de toekomst niet altijd ver vooruit te voorspellen en ik sluit dan ook niets uit. Natuurlijk wordt ik door familie, vrienden en de huidige internet en social media mogelijkheden altijd op de hoogte gehouden van Onstwedde en probeer ik toch 2 a 3 keer per jaar een bezoek aan mijn ouders te combineren met een bezoek aan Onstwedde waaraan ik nog altijd veel goede en positieve herinneringen bewaar.

Om terug te komen op de vraag `hoe is het met`? kan ik alleen maar antwoorden: Uitstekend! Ik bin en blief natuurlijk wel altied een Grunneger.

Ik wens iedereen veel goeds en succes en zal Onstwedde zeker blijven volgen...

Jos Kruiter
Tel: 0049 (0) 151 62447939

E-mail