• Terug
  • Nieuws
  • Patiëntenraad dokter de Kroon actief
31 december 2013

Van dokter de Kroon ontvingen wij een 'Dokterspraat':

Dokterspraat
Sinds twee jaar is er een patiëntenraad actief. Daarover wil ik u wat vertellen.

Wat doet een patiëntenraad
Een patiëntenraad houdt zich bezig met kwaliteitsverbetering van de zorg zoals die door mijn praktijk wordt gegeven.

De privacy beleving verbetert door de patiëntenraad
Uit de patiënten enquête die gehouden is om een keurmerk te verkrijgen kwam in 2010 naar voren dat het met de privacy beleving van de patiënten wel beter geregeld kon worden: ‘dat scoorde onvoldoende.’ 
Met hulp van Zorgbelang is er een patiëntenraad opgericht van vrijwilligers, patiënten uit mijn praktijk.
Mijn eerste vraag aan de patiëntenraad was: ‘waarom laat de privacy beleving van de patiënten te wensen over?’ Ons team had zelf al bedacht dat bij het afhalen van de medicijnen voortaan de tussendeur gesloten zou worden. Men kon voortaan slechts één voor één medicatie afhalen. Toch leverde dit niet genoeg verbetering op. Vanuit de patiëntenraad kwam het voorstel om plafondisolatie aan te brengen ter voorkoming van geluid overdacht. Er is een deurdranger gemonteerd op de deur naar de behandelkamer zodat deze altijd goed sluit.
In de wachtkamer is een muziekinstallatie aangelegd wat voor afleiding zorgt als mensen wachten en er wordt in de naastgelegen spreekkamer gesproken.

Comfort verbetert
In het toilet is een grote spiegel geplaatst. Er is een handgreep geplaatst waardoor sommige patiënten makkelijker van het toilet afkomen.

Informatie voorziening aan patiënten verbetert
Bij het maken en indelen van de website is dankbaar gebruik gemaakt van opmerkingen en adviezen van de patiëntenraad.
Ditzelfde geldt voor onze patiënteninformatie folder.
U ontvangt ook nogal eens een brief van mij. Vaak is de brief vooraf doorgesproken met de patiëntenraad en worden er verbeteringen en aanvullingen in aangebracht.

Praktijkvoering wordt getoetst aan patiënt wensen
Zorgbelang heeft samen met veel patiënten een Visiedocument geschreven voor de eerstelijnszorg. In dat stuk worden wensen van patiënten beschreven die ze hebben voor goede patiëntgerichte eerstelijnszorg. In de afgelopen twee bijeenkomsten is besproken in hoeverre mijn praktijk rekening houdt met en voldoet aan die wensen. Dat blijkt gelukkig grotendeels het geval te zijn.

Nieuw !
Kritische patiënten vinden veilig kanaal voor hun inbreng. In de afgelopen bijeenkomst is geopperd dat de patiëntenraad ook een kanaal kan zijn voor mensen die wel kritiek hebben maar dat niet tegen mij of de assistentes durven te zeggen, of dat moeilijk vinden. Soms is er iets wat vervelend genoeg is, maar niet vervelend genoeg om er meteen een klacht over in te dienen. Soms is het een idee waarvan je misschien niet weet of het de moeite waard is, en wat je niet direct wilt vertellen tegen de assistente of de dokter. Daarom is er nu het aanbod van de patiëntenraad: ‘de leden van de patiëntenraad willen uw kritiek, ideeën of commentaar graag horen.’

Indien u dat wenst houden de leden van de raad uw identiteit voor mij en de assistenten geheim.

De huidige raad werd op uitstekende wijze voorgezeten door  Klaas Meijer van de Jensinghelaan, ‘Klaas, heel hartelijk dank dat je  enthousiast hebt meegeholpen om dit experiment zo goed op gang te brengen en te houden!’

Huidige leden zijn: Gea Oost, Klarie Kenter, Janny de Wijk, Tonny Huiting, Janny Rijks, Bé Wilzing, Wubbo Pathuis en Marianne Berndt (voorzitter). De Patiëntenraad is bereikbaar via direct contact met een van de leden of per mail.
De bijeenkomsten vinden twee keer per jaar plaats in De Bolster te Onstwedde en worden bijgewoond door ondergetekende en een assistente uit de praktijk. 
Hoewel ik in het begin wel enige schroom had bij het opstarten van dit experiment, komen mijn patiënten niet met onmogelijke en nauwelijks te realiseren wensen? Ik zou niet graag zonder patiëntenraad verder willen, zonder hun bijdragen zou onze zorg ondanks goede bedoelingen toch niet optimaal zijn. Mijn hartelijke dank voor de inzet van deze mensen!

J. de Kroon