• Terug
  • Nieuws
  • Sirdje Rijks, lid nummer één van de Boys
26 september 2013

25 oktober 1963 was een heugelijke dag in Onstwedde. Sinds die dag had het dorp een voetbalclub. De Boys bestaan dit jaar dus vijftig jaar en dat moet gevierd worden. Sirdje Rijks is voorzitter van de jubileumcommissie. Toepasselijk want de 58-jarige Rijks is vanaf de oprichting van de club lid.

“Sterker nog, ik ben lidnummer 1. Ik stond al ingeschreven voordat de club officieel bestond. Je had een minimaal aantal leden nodig. Met Harm Eefsting, Elze Hidding, Willem Meendering en Jan Huigens ben ik dus vijftig jaar lid. Ik was toen de jongste. Ik weet nog dat we achter Boels Verwarming speelden op een veld wat schuin afliep. Er zat bijna een meter verschil tussen het ene doel en het andere. In 1966 zijn we naar de Boskamp, ons huidig complex, verhuisd. Inmiddels heb ik alle elftallen gehad en op alle posities gestaan. Zelfs een keer uit nood in doel. De kampioenschappen blijven je natuurlijk het meeste bij. Vooral het eerste, in Zuidlaren, na een beslissingswedstrijd. Ik was een jaar of twaalf. Prachtig man!”

Positief
Rijks, naast vice-voorzitter ook verantwoordelijk voor alle materialen, is positief gestemd: “Ondanks de crisis floreert de club. Het bestuur is fors verjongd, daar zit dus ook weer meer élan in. Dit wordt mijn laatste jaar als bestuurslid. Ik ben inkoper/taxateur van goed en moet op zaterdag werken. Hopelijk ben ik volgend jaar op zaterdag weer vrij. Dankanik vaker bij de Boys kijken en na de wedstrijd een biertje kopen. Dat is het mooiste wat er is. Behalve A-junioren hebben wij alle leeftijdscategorieën bezet. Verder hebben wij drie seniorenteams en twee damesteams. In totaal hebben wij zo’n 250 leden. Nog voor het jubleum hopen wij ons duizendste lid in te schrijven. Wij spelen nu op het niveau waar wij thuishoren denk ik. Top vierde klasse en af en toe een keer in de derde. Onstwedde is een echt verenigingsdorp. De zelfwerkzaamheid is groot.”

Festiviteiten
De festiviteiten beginnen al op 23 oktober: ”Wij hebben in het kader van ons vijftigjarig bestaan ook al tegen FC Groningen gespeeld. Wij kregen lovende woorden en op de 23e is er met samenwerking van de FC een clinic voor de jeugd. Op vrijdag is er een receptie die voor iedereen toegankelijk is. Dat sluiten we af met een feest waar Arjan Boltjes op zal treden. Op zaterdagmorgen is er voor de jongste jeugd een voetbalspellen dag. De oudste jeugd en de senioren gaan voetgolf spelen. Wij zetten elf holes uit. ’s Middags is er een jaargangentoernooi, waar je dus nog een keer met je leeftijdsgenoten kunt voetballen. Hier hebben zich inmiddels al 75 man voor opgegeven.

Hongerig
Voetballen maakt hongerig, dus daarna is er een stampotbuffet. ’s Avonds is er in de grote feesttent Onstwedder Boys got’s talent. De avond wordt besloten met de coverband Given. “Gelukkig hebben we een uurtje extra, want de wintertijd gaat dan in,” lacht Rijks, “net als vijfentwintig jaar terug wordt er een jubileumboek uitgegeven. Het is een boek gemaakt met medewerking van leden, tegenstanders en scheidsrechters. Het boek is te bestellen via de website of per e-mail met vermelding van Jubileumboek. Ook is het bij de Readshop in Stadskanaal verkrijgbaar.”

Bron: De Kanaalstreek

Website

Bestelling boek via e-mail