• Terug
  • Nieuws
  • Juffertoren open voor bezichtiging
19 augustus 2013

De Juffertoren in Onstwedde is zaterdag 24 augustus open voor bezichtiging. De deuren op Kerklaan 9 zijn van 14.00 tot 16.30 uur los. Gedurende enkele tijdvakken van de openstelling zal ook het orgel bespeeld worden. Er zijn gemeenteleden aanwezig om informatie te verschaffen over de geschiedenis van het oude kerkgebouw en over de praktijk van deze tijd.

Juffertoren
Een juffertoren is in Groningen een toren met een gemetselde spits. Van de drie – in Schildwolde, Onstwedde en Holwierde – staan er nog twee overeind. Die bij de Stefanuskerk in Holwierde stortte in 1836 in en wered in 1855 afgebroken.

De bekende Groningse historicus K. ter Laan tekende in zijn boek ‘Groninger volksleven’ de sage op die over de juffertorens de ronde doet: ‘Er waren eens drie schatrijke zusters die niets anders deden dan feesten en dansen. Op een gegeven moment gingen ze inzien dat zo’n leven toch wel erg leeg was. Ze zagen in dat ze met hun rijkdom niets goeds deden. Tot dan toe waren ze altijd bij elkaar geweest, maar nu besloten ze uit elkaar te gaan. En waar ieder uitkwam, daar bouwden ze een toren ter ere van God. En die torens moesten precies gelijk zijn. De eerste kwam uit in Holwierde en bouwde daar een toren, de tweede kwam uit in Schildwolde en bouwde daar haar toren en de derde in Onstwedde. Daar staan drie torens die van ver te zien zijn en een lust voor de ogen te zijn.” De torens in Onstwedde en Schildwolde verschillen echter in hoogte. De naam is vermoedelijk ook afgeleid van ‘juffer’ in de betekenis van een lange dennenstam die spits toeloopt.

Bron: Het Streekblad