• Terug
  • Nieuws
  • Boerderij moet monument blijven
3 augustus 2013

Het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie, heeft bezwaar aangetekend tegen het besluit van de Gemeente Stadskanaal om de boerderij Dorpsstraat 1 te Onstwedde af te voeren van de gemeentelijke monumentenlijst. Dat gebeurde op verzoek van de eigenaar.

Die is van mening dat het pand mede vanwege de monumentenstatus moeilijk te verkopen/ontwikkelen is. De boerderij wordt al 10 jaar marginaal gebruikt en amper onderhouden. Inmiddels heeft zich een koper gemeld die het wil slopen en elders op het terrein nieuwbouw wil realiseren. Met de sloop gaat niet alleen een waardevol gebouw verloren, maar wordt ook het karakter van Onstwedde aangetast, aldus het genootschap.

Het Cuypersgenootschap verbaast zich over deze gang van zaken: ‘Wij zijn van mening dat het besluit onjuist en slecht onderbouwd is. Bescherming van monumenten heeft tot doel ons erfgoed te behouden voor de komende generaties. Hetkanniet zo zijn dat een eigenaarkanverzoeken om zomaar een pand te schrappen uit het monumentenregister omdat het niet past in de plannen van die eigenaar. Door het simpelweg schrappen van een status wanneer een eigenaar of koper daartoe verzoekt vervalt de geloofwaardigheid van het monumentenbeleid van de gemeente Stadskanaal.’

De gemeente had advies ingewonnen bij Libau (de monumentencommissie). Dat orgaan heeft een negatief advies uitgebracht over het schrappen van de monumentenstatus. Libau betoogt dat de waarden die ooit aanleiding zijn geweest om het pand aan te wijzen tot gemeentelijk monument nog steeds aanwezig zijn. Het college heeft dit advies naast zich neergelegd en  niet serieus gekeken naar alternatieven.

Bron Kanaalstreek