• Terug
  • Nieuws
  • Fir Tiebout en Frenkel de Greeuw
26 juni 2013

Toen wij in 1976 verhuisden van Utrecht naar Groningen hadden wij er natuurlijk geen enkel idee van dat wij met als tussenstop Portugal, waar wij in 1998 een hotel/restaurant zijn begonnen en nog steeds exploiteren, uiteindelijk in Afrika in Ghana een hotel zouden gaan bouwen. Dat is nu ons nieuwste project, waar wij in 2015 onze eerste gasten hopen te onvangen.

In 1976 hadden wij het vage idee om ooit eens over enkele jaren naar het noorden te verhuizen naar de rust en de ruimte.
Om eens te peilen wat de mogelijkheden waren hebben wij een advertentie gezet op vrijdag en, om een lang verhaal kort te maken op zondagavond hadden wij het vervallen boerderijtje van de familie Eerens aan de Barlagerweg 7 in Onstwedde gekocht. Frenkel zegde zijn baan op en vond al snel werk. Fir ging toen fulltime studeren aan de universiteit van Groningen en in een tijdsverloop van 4 jaar, werd het huisje door ons zelf, met behulp van buren en vrienden, opgeknapt tot een waar lusthof met een inspirerende tuin. En dat alles op 5000m2. Wij hebben daar met ongelofelijk veel plezier 23 jaar gewoond. Fijne buren, beiden leuk werk, veel vrienden en een fantastisch mooie omgeving. Nog denken wij aan de wandelingen door het Metbroekbos, aan de feesten met Onstwedde Gaarv'n en aan het grandioze feest toen wij er net woonden van het 1100 jarige bestaan van Onstwedde.

Natuurlijk was er in het begin enige reserve tegen "die Hollanders" en dan nog wel 2 mannen die samen woonden. Maar die verdween al snel  toen bleek dat onze verhuizing naar het noorden een definitief karakter had en wij met velen bevriend raakten en met enkelen nog zijn. Daarbij mogen onze buren Bé en Sannie (van der Heide, red.) en hun kinderen, niet onvermeld blijven. Met dierbare gevoelens denken wij terug aan de warme zomeravonden dat wij bij hen of zij bij ons de zelf gemaakte appelwijn zaten te drinken, vaak met weer andere vrienden of tuinbezoekers. Ook het werk van Fir, advocaat in Stadskanaal bracht een verdergaande integratie in oost-Groningen met zich mee, daarbij gesteund door Peter en Ellen uit Stadskanaal, die wij samen met Bé en Sannie nog steeds tot onze beste vrienden mogen rekenen.

Waarom dan toch vertrokken ? Dat vragen wij onszelf ook wel eens af en een duidelijk antwoord is niet te geven.

Er komen soms uitdagingen op je pad die je, zonder er goed bij na te denken, aangaat. Van Utrecht naar Onstwedde was een dergelijke uitdaging en toen wij in 1994 een vervallen boerderij in de bergen van midden Portugal konden kopen zeiden wij ook geen nee, alhoewel wij bij de koop niet eens wisten wat wij er precies mee wilden.

Het werd uiteindelijk Boutique Hotel Quinta da Geia. In 1998 konden wij na 4 jaar voorbereiding ons hotel en restaurant openen. Frenkel is de chef van de keuken en Fir werkt in de bediening en administratie. Een goede taakverdeling, waarbij wij elkaar soms de hele dag niet tegenkomen. Tesamen met onze 6 vaste medewerkers, waarvan de meesten al meer dan 10 jaar bij ons werken, hebben wij het hotel uitgebouwd tot 21 kamers en 4 appartementen, goed voor 65 bedden. Het restaurant, evenals de welness wordt ook veelvuldig bezocht door niet-hotelgasten.

En juist onze staf, doordat zij het hotel zelfstandig draaiende houden, stelt ons nu in staat om aan ons volgende avontuur te beginnen.

In 2012, in het jaar dat Fir zijn eerste AOW mocht ontvangen, hebben wij een heuvel aan zee gekocht in Elmina in Ghana. Inmiddels is daar met de
bouw van een hotel/restaurant begonnen onder de bezielende leiding van onze Ghanese zakenpartner Emmanuel Parker Wright. Het wordt een hotel met, voorlopig :-) zestien kamers, restaurant, zwembad etc. De verwachting is dat het hotel, het Golden Hill Parker Hotel, in 2015 geopend kan worden. Wilt u onze avonturen in Ghana volgen kijk dan op onze weblog.

Elmina is bekend van zijn slavenfort, dat als belangrijke doorvoerplaats gold van slaven die, vaak door Nederlanders, van daaruit naar Noord-en
Zuid Amerika werden gedeporteerd. Recent was Elmina nog op de nederlandse TV in de serie Slavernij.

Alhoewel het Ghana avontuur een in vele opzichten nieuwe ervaring is, blijken toch veel zaken zoals burenhulp, tolerantie en eerlijkheid in woord en daad bindende elementen te zijn in zowel Onstwedde, in Aldeia das Dez en nu ook weer in Elmina. Respect hebben voor elkaar, voor ouderen, voor afwijkende meningen of levensfilosofien.
Universele waarden die de mensheid in staat stellen om in vrede en geluk te leven.

Helaas is dat niet overal nog zo, maar met hulp van die hogere macht, hoe deze ook wordt genoemd en hoe die ook wordt vereerd, blijven wij hopen dat er eens een dag aanbreekt dat ieder mens op deze aarde de mogelijkheden krijgt om gelukkig te zijn.

Fir Tiebout en Frenkel de Greeuw
Apartamentos Rurais Quinta da Geia Lda.
Largo do Terreiro do Fundo do Lugar - 3400 - 214 - Aldeia das Dez (Oliveira do Hospital)
Portugal

Website Hotel Quinta da Geia

E-mail

Weblog Golden Hill Parker Hotel

Bij de foto's:
De eerste drie foto's geven een beeld van het project in Ghana
De overige foto's geven een beeld van het sfeervolle hotel in Portugal