• Terug
  • Nieuws
  • Bijzondere aanwinsten Radiomuseum
19 juni 2013

Het Radio- en Speelgoedmuseum in Onstwedde heeft er bijzondere aanwinsten bij gekregen, vooral bij de radioafdeling. Het gaat om een houten kast met daarin een radio in het midden en bovenin een 78 toeren platenwisselaar, die van alle kanten zichtbaar is, omdat de ruimte waarin deze zich bevindt rondom is voorzien van facet geslepen glas.

Het bijzondere is dat het geen standard wisselaar is, waarbij de platen op elkaar liggen. Deze werkt totaal anders. Het starten begint door op een knop te drukken, net zo lang tot de draaitafel naar beneden is gezakt. Vervolgens gaat er een arm naar links en tegelijk wordt het magazijn waarin de platen liggen 180 gradengekanteld. Dan komt de arm terug en neemt een plaat mee tot boven de draaitafel. Die komt weer naar boven en dan begint het afspelen. Is de plaat afgespeeld, dan wordt de plaat door de arm teruggelegd en wordt de volgende plaat gepakt. Het apparaat dateert uit ± 1950, maar werkt nog perfect.

Nog een bijzondere aanwinst, maar deze is wel van een latere periode (plusminus 2003). Het gaat hierbij om een cd-wisselaar waar 200 cd’s in kunnen. Ze zitten in een carrousel.

Ook bij de speelgoedafdeling is het nodige veranderd. Deze is opnieuw ingericht. De treinen staan nu bij elkaar en is er momenteel een thematentoonstelling van autobussen. Verder zijn er nog stoommachines in werking te zien, oude poppen, beren, kindergrammofoontjes en toverlantaarns.

Bron: De Kanaalstreek