• Terug
  • Nieuws
  • Rik Udema nog in de race voor promotie
30 mei 2013

Rik Udema is bezig met de laatste loodjes bij Onstwedder Boys. Hoewel het eerste duel van de nacompetitie tegen VVK met 1-0 verloren ging, kan de ploeg dat zaterdag op de eigen Boskamp recht zetten.

Het is het laatste klusje bij de Boys voor de 45-jarige oefenmeester. Na drie seizoenen verkast de Musselkanaalster naar FC Ter Apel’96. Drie seizoenen met wisselende sportieve resultaten: ‘Het eerste seizoen was natuurlijk geweldig. De ploeg was net gepromoveerd naar de derde klasse en alles zat mee. Wij plaatsten ons zelfs voor de nacompetitie. Vorig seizoen werden we ingedeeld in de Drentse klasse en kwamen wij gewoon tekort. Wij verloren steeds met kleine cijfers, maar uiteindelijk moesten wij nacompetitie spelen om degradatie te ontlopen. Dat mislukte. Dit seizoen krijgen wij dus nog de kans om weer te promoveren. Ik acht ons zeker niet kansloos. Winnen met twee goals verschil en we zijn weer derde klasser. Dat zou een mooie beloning voor de groep zijn. Vanaf de winter had ik steeds maar de beschikking over twaalf spelers, maar gelukkig hebben we weinig blessures en schorsingen gehad. Daar ben ik naar de groep toe ook fel op. Agressief spelen moet, maar wel binnen de regels.”

Hoewel hij drie mooie jaren bij de Boys heeft gehad, is Udema ook kritisch: ”Ik heb goed kunnen werken met een leuke groep spelers. Onstwedder Boys is een gemoedelijke club met een belangrijke rol in de gemeenschap. Het moeten winnen is hier minder dan bijvoorbeeld in Ter Apel en Musselkanaal. Je bent hier sterk afhankelijk van welke lichting spelers je hebt. Vanuit de organisatiekaneen aantal zaken beter. Ik heb diverse keren dingen aangegeven en dat wordt moeizaam of niet opgelost. Dat vind ik jammer. Het mag niet aan de randvoorwaarden liggen. Dat heb ik zeker meegenomen in mijn besluit om te vertrekken.”

Volgend seizoen staat Udema dus in Ter Apel voor de groep en mag hij proberen de rood zwarten weer naar de tweede klasse te loodsen: ”Ik weet nu nog niet wat er mogelijk is volgend seizoen. Ik heb ze dit jaar een aantal keren zien spelen, maar als je maar vijf punten haalt dan degradeer je terecht. Wim van Klinken stopt en Roy Hooiveld vertrekt naar WKE. Ik moet eerst maar eens zien wat er aan kwaliteit in de groep zit., Klopt, Ter Apel is niet de makkelijkste club. Gelukkig is het de laatste tijd op bestuurlijk niveau weer wat rustiger. De club wil het liefst in de tweede klasse spelen en dat moet ook kunnen. De jeugd speelt op een redelijk niveau en het sportpark is er geschikt voor. Ze beschikken over een kunstgrasveld, dus je kunt altijd trainen. Wel hebben ze vaak blessures. Ik wil wel eens zien of het kunstgras daar mede debet aan is. “

Na Musselkanaal en Onstwedder Boys wordt FC Ter Apel 96 de derde klus als hoofdtrainer. Het vak is anders dan toen hijzelf nog speelde is hij van mening: ”Vroeger kreeg je lang niet altijd uitleg van je trainer. Je deed wat je opgedragen werd. Tegenwoordig moet je veel meer met die jongens aan de slag. Je moet alles uitleggen en veel meer communiceren. Dat heb ik mijzelf ook aan moeten leren. Bij veel clubs is de middengroep, zeg maar de jongens tussen 25 en 30 niet aanwezig. Het is of heel jong, of je hebt oudere spelers. De begeleiding van de jeugd is belangrijk, anders raak je die jongens kwijt. Dat vraagt veel van een trainer en club.”

Bron: De Kanaalstreek