• Terug
  • Nieuws
  • Henk Jaap Moorlag in goede vorm
1 mei 2013

Een verslag van Henk Jaap van de wedstrijden die hij tot nu toe in het jaar 2013 heeft gereden.

Het wedstrijdseizoen is in volle gang. In April had ik vijf zware wedstrijden, twee voor de topcompetitie, twee Bundesliga’s en één wedstrijd in Oostenrijk. De wedstrijden voor de topcompetitie werden verreden in Nieuwkuijk en Norg. Mijn plan was om deze wedstrijden allebei te winnen of in ieder geval de gele trui van het overal klassement te hebben na deze wedstrijden. In Nieuwkuijk heb ik een lange solo gereden. In ronde twee van de acht ronden ging ik ten aanval en met succes. Het ging niet vanzelf maar ik wist te winnen met een voorsprong van 40 seconden voor de Belg Bart de Vocht en Michiel van der Heijden.

Een week later wou ik dan ook mijn gele trui verdedigen in Norg, het was een zware wedstrijd en gelukkig waren er veel supporters die mij hebben aangemoedigd, want na drie ronden kon ik de kopgroep maar net bij houden. In de laatste ronde kwam ik er toch door en ging met een voorsprong van 5 seconden als eerste over de streep. Helemaal kapot, maar ik wist te winnen. Opnieuw werd Bart de Vocht tweede en zijn landgenoot Jonas de Backer derde. Erg fijn om twee wedstrijden op rij te winnen en te laten zien dat ik terug ben op mijn oude niveau.

Op 14 April was er een grote wedstrijd, een klassieker in Munsingen. Veel buitenlandse toppers stonden aan de start. Ik moest achteraan starten en lag na één ronde op plek 25. Het was een snel rondje dus je moest in een goede groep zitten. Maar het werd allemaal al uit elkaar getrokken in de eerste drie ronden. Het was dus geen prettige wedstrijd voor mij, maar toch heb ik de laatste twee ronden vol gereden en wist de snelste rond tijden te noteren. Ik werd uiteindelijk elfde en had op meer gehoopt. Maar door het feit dat mijn laatste ronden erg goed waren, heb ik er toch een goed gevoel aan over gehouden.

21 April was de eerste echte grote test. Er stonden echt veel internationale toppers aan de start. Het werd een mini World Cup genoemd en daar was niets aan overdreven. De wedstrijd werd gereden in Heubach. Dit is misschien wel de zwaarste klimronde van het seizoen. Het parcours is absurd: Tien minuten klimmen en drie minuten afdalen, in totaal moesten we 7 ronden. Ik hoopte op een mooi resultaat bij de eerste tien. Na de eerste ronde lag ik elfde, maar ik voelde dat ik power had. Bergop kon ik het verschil maken op mijn concurrenten, maar in de afdaling verloor ik wat tijd. De benen en het koppie waren sterk en ik had lang uitzicht op het podium. Uiteindelijk ging ik als zesde over de finish. Eén van mijn betere uitslagen internationaal ooit! Ik heb zelf de bevestiging gekregen bij deze wedstrijd dat ik internationaal een stap heb gezet en dat is belangrijk.  De wedstrijd werd gewonnen door Wereldkampioen Nino Schurter voor tweevoudig Olympisch Kampioen Julien Absalon en derde werd Florian Vogel.

Afgelopen weekend stond op 28 april nog een zware wedstrijd op het programma in Haiming. Een HC status-wedstrijd, want hier kon je veel UCI punten verdienen. Ik had geen geluk helaas want na 500 meter zat mijn ketting al vast tussen het frame en de cassette, zodat ik op achtervolgen was aangewezen. Het gevoel was goed en ik wist me van de allerlaatste positie op te rukken naar plek tien waar ik finishte. Toch wel tevreden met mijn optreden want het was moeilijk om mezelf te blijven motiveren om tot het uiterste te gaan. Nu heb ik toch nog veel UCI punten weten te scoren en dat is belangrijk voor de Wereldbekers.

Het was een zware maand met veel wedstrijden, trainen, rusten, reizen en de juiste voeding. Met de wedstrijden in Heubach en Haiming heb ik bevestigd dat ik internationaal weer op een hoog niveau zit. En dat geeft me een erg fijn gevoel na al het harde werken. Nu kan ik het lichaam wat rust geven, komend weekend ga ik trainen en rijd ik geen wedstrijd. Op 12 mei rijd in een wedstrijd in Apeldoorn voor de topcompetitie, maar alles staat van af nu in het teken van 19 en 26 mei want dan staan er 2 wereldbekers op het programma in Albstadt ( Duitsland ) en Nove Mesto ( Tsjechië ). Hopen dat de voorbereidingen goed gaan en dat het lichaam fris blijft.