• Terug
  • Nieuws
  • Financiële toekomst blijft onzeker
9 okt. 2023

De programmabegroting 2024 van de gemeente Stadskanaal sluit af met een positief saldo. Toch geeft het meerjarenperspectief een negatieve verwachting weer voor 2026 en 2027. De financiële situatie voor de toekomst blijft hiermee onzeker. De financiële positie is sterk afhankelijk van de afspraken die met het Rijk worden gemaakt over onder andere het gemeentefonds.

Wethouder Borgesius: “Voor de komende jaren is een aantal ontwikkelingen van belang voor onze financiële toekomst waardoor deze onzeker en zorgelijk is. Dit geldt overigens niet alleen voor onze gemeente maar ook voor een groot deel van de andere Nederlandse gemeenten.”

Voor 2024 en 2025 presenteren wij een sluitende begroting. Voor 2026 en 2027 verwachten we negatieve saldi. Er zijn ontwikkelingen waarvan de financiële consequenties en risico’s nog niet te overzien zijn. Het gaat onder andere over hoe de financiële verhouding met het Rijk er vanaf 2026 uitziet. De toegezegde toevoeging aan het gemeentefonds van € 1 miljard vanaf 2026 komt mogelijk op een lijst met ombuigingsmaatregelen. Dit kan vanaf 2026 een structureel nadelig effect van € 2,2 miljoen hebben op het begrotingssaldo.

Ook de grote opgaven waar de gemeente voor staat zoals energietransitie, klimaatafspraken, woningnood, stikstofcrisis, opvang vluchtelingen. De financiële compensatie vanuit het Rijk voor deze kosten is nog niet duidelijk. De verplichte verduurzaming van het gemeentehuis staat ook op de planning. Deze ontwikkelingen gaan invloed hebben op onze financiële toekomst.

Het begrotingsadvies van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben wij ter harte genomen. We hebben de lasten in de meerjarenraming voor 2026 en 2027 realistisch in beeld gebracht op basis van het huidige takenpakket, de noodzakelijke investeringen, de inflatie, de stijgende rente, de ambities uit het coalitieakkoord en de geschatte mee- en tegenvallers.

De gemeenteraad bespreekt op 6 november 2023 de begroting. Daarna wordt de begroting aangeboden aan de provincie Groningen.

Website