• Onstwedder Boys op karakter langs Assen
13 mei. 2023

Na een serie matige wedstrijden wist Onstwedder Boys zaterdagmiddag op De Boskamp wel te overtuigen tegen FC Assen. Na een 2 – 1 ruststand won de ploeg van trainer/coach Guus Zantinga met 4 – 2. Omdat RWF eenvoudig met 5 – 0 won van NWVV blijft het bovenin spannend. RWF en Onstwedder Boys hebben met nog twee wedstrijden te gaan 48 punten, waarbij het doelsaldo van de ploeg uit Friesland beter is.

Onstwedder Boys kent voor aanvang van de wedstrijd de nodige personele problemen. Gerben Meems en Rutgert Tipker zijn wegens blessures niet inzetbaar. Anne Wilzing is nog steeds niet helemaal fit en begint op de bank. FC Assen is bezig aan een goede serie en staat op de derde plaats. De ploeg uit Onstwedde won na een chaotische slotfase eerder dit seizoen met 2 – 3 in Assen.

Onder leiding van scheidsrechter Vonk uit Groningen wordt er onder zeer zonnige omstandigheden om 14.30 uur afgetrapt. Na vijf minuten spelen lijkt Jarno Sterenborg de score te openen, maar zijn doelpunt wordt afgekeurd wegens het hinderen van de keeper bij een hoge bal in het 5-meter gebied. Na tien minuten scoort FC Assen wel. Jarno Hamming komt op het middenveld in balbezit en haalt vanaf ruim twintig meter uit: 0 – 1. Rein Koudstaal is kansloos. Lang kunnen de bezoekers niet genieten van de voorsprong. Uit een corner van Harm Visser scoort Marcel Paans twee minuten later via een kopbal de gelijkmaker: 1 – 1. Onstwedder Boys is voortdurend gevaarlijk bij corners en vrije trappen. Na bijna een half uur spelen is Gerko Scheper dichtbij een treffer, maar zijn kopbal uit een vrije trap gaat net naast. Scheper scoort kort daarop wel de 2 – 1. Een lange bal van Sem Nieuwenhuis komt op rechts bij Jarno Sterenborg terecht. Zijn voorzet bereikt de spits van Onstwedder Boys, die met wat geluk drie tegenstanders in de luren legt en van dichtbij eenvoudig weet te scoren. Assen zet in de laatste tien minuten voor rust meer druk. Onstwedder Boys komt goed weg als een schot van Guido Thijen via een verdediger net over het doel van Rein Koudstaal gaat. Even later gaat Levi Nieuwenhuis aan de rechterkant goed door, maar zijn schot gaat hard voorlangs.

In het begin van de tweede helft is Onstwedder Boys weer de betere ploeg. Eerst kan keeper Renzo Hoving nog redding brengen na een fraaie combinatie tussen Gerko Scheper en Sem Nieuwenhuis. In de 50e minuut is hij kansloos als Gerko Scheper een verdedigingsfout afstraft van FC Assen en alleen voor de keeper beheerst weet te scoren: 3 – 1. Sven Jaegers is nog dichtbij een treffer, maar ook hij kopt de bal uit een vrije trap net naast. Gerko Scheper kan de wedstrijd beslissen als hij opnieuw alleen voor de keeper komt, maar ditmaal schiet hij de bal tegen Hoving aan.

Een fraaie solo van Ramon Veenstra namens FC Assen eindigt met een voorzet die in de handen van keeper Rein Koudstaal terecht komt. Intussen is Anne Wilzing in het veld gekomen voor Mart Wilzing. Zijn rentree is echter van korte duur, als hij na vijf minuten hard onderuit wordt geschopt. Scheidsrechter Vonk, die wel voor allerlei kleinigheden fluit, laat deze overtreding onbestraft, waarna Anne Wilzing het veld geblesseerd moet verlaten. Tien minuten voor tijd brengt FC Assen de spanning terug in de wedstrijd. Een voorzet vanaf links komt bij de tweede paal voor de voeten van Alessandro Hut, die met een hard schot Koudstaal kansloos laat: 3 – 2. Er breekt een hectische slotfase aan met overtredingen en wat opstootjes. Dit levert Bert Jan Wilzing en Sven Jaegers nog een gele kaart op van scheidsrechter Vonk. Assen gooit alles op alles om de gelijkmaker te forceren en stuurt ook keeper Hoving mee naar voren. Sem Nieuwenhuis krijgt tot tweemaal toe de kans om de wedstrijd te beslissen. Eerst schiet hij via keeper Hoving naast en even later kopt hij een voorzet van broer Luc net over. In de tiende minuut van de extra tijd weet Onstwedder Boys uit een snelle counter de 4 – 2 te scoren. Marcel Paans bedient Harm Visser, die de bal in het lege doel van FC Assen weet te krijgen. Een zwaar bevochten, maar wel terechte overwinning voor Onstwedder Boys.

Komende zaterdag staat er opnieuw een thuiswedstrijd op het programma. Tegenstander is Waskemeer, dat vandaag met liefst 5 – 0 verloor van SCN. Omdat het doelsaldo van Onstwedder Boys slechter is dan dat van RWF, zal er niet alleen gewonnen moeten worden, maar ook zal er veel gescoord worden om nog kans te maken op het kampioenschap. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

Opstelling: Rein Koudstaal, Gerwin de Wijk, Marcel Paans, Sven Jaegers, Nick Wagenaar, Luc Nieuwenhuis, Harm Visser, Sem Nieuwenhuis, Jarno Sterenborg (Nanne Huiges), Gerko Scheper en Mart Wilzing (Anne Wilzing, Bert Jan Wilzing).
Scheidsrechter: Dhr. R. Vonk (Groningen)
Gele kaarten: Harm Visser, Sven Jaegers en Bert Jan Wilzing.