• Terug
  • Nieuws
  • Goede herinneringen bezoek Nederland
6 mei 2023

Familie van omgekomen piloot heeft goede herinneringen aan bezoek Nederland

Bij de dodenherdenking op 4 mei jl. waren ook vier familieleden van de omgekomen Engelse piloot David Sparrow aanwezig. Een van hen, David Williams, reikte kort voor de kranslegging een brief aan met de wens, dat die nog tijdens de herdenking voorgelezen zou worden. De brief is gericht aan de bewoners van Onstwedde en Smeerling.

Voor de Engelse familieleden was de herdenking een emotioneel gebeuren. Ze waren erg onder de indruk van de grote hoeveelheid dorpsbewoners die bij de plechtigheid aanwezig waren. Ook het keurige onderhoud van de graven op het kerkhof en van de monumenten op de Brink en in Smeerling deed hen erg goed.  

De familie heeft vrijdag 5 mei nog een bezoek gebracht aan het oorlogsmuseum in Middelstum, waar enkele kleine restanten van het neergestorte toestel van David Sparrow en Victor Brown bewaard worden. In Stadskanaal mochten ze uit handen van Harry Koning, ook een verzamelaar, kleine onderdelen van het gecrashte vliegtuig in ontvangst nemen. Dit alles ontroerde hen zeer. Ze zullen het als kostbare kleinoden meenemen naar Engeland en tonen aan de moeder van David Williams, de 98-jarige zus van de omgekomen piloot Sparrow.     

De tekst van de brief van de Engelse familie vindt u hieronder.

 

Woorden van David Williams Engeland

Beste vrienden in Onstwedde en Smeerling.

Pilot Officer David Sparrow was mijn oom, de broer van mijn moeder, ik was naar hem vernoemd.
80 jaar geleden, in de vroege uren van 20 april 1943 , vielen David en Victor, beide 21 jaar oud, uit de lucht in de liefdevolle armen, sindsdien heb je voor hen gezorgd en ze geƫerd.

Ik kan alleen maar de enorme dankbaarheid uitdrukken die onze familie voor u heeft, zoals we ook hebben voor alle jonge mannen zoals David en Victor die hun kostbare leven hebben gegeven zodat we allemaal vrij kunnen zijn.

Meer dan 75 miljoen stierven in de Tweede Wereldoorlog, allemaal vanwege misleide gekken die in machtsposities mochten komen. Bijna 100.000 RAF-vliegtuigbemanningen stierven, veel van hen jonge mannen zoals David, Victor en mijn vaders broer Geoffrey die ook verdwaald was in de Noordzee, wat een vreselijke verspilling van mensenlevens.

We moeten onze lessen leren en dit nooit meer laten gebeuren.

Bedankt namens de familie van David



Foto's

Familie van de omgekomen piloot Sparrow waren op bezoek bij familie Huiges in Onstwedde.
Vlnr. Grietje Huiges, vier familie leden van de omgekomen piloot David en Jan Huiges.



Familie Engelse vlieger in Smeerling, lees meer en bekijk video

Oorlogsgraven Engelse vliegers, lees meer en bekijk foto's

Fotoreportage 4 mei viering op de Brink

De Engelse vliegers, lees vanaf blad 61 en bekijk foto's