• Terug
  • Nieuws
  • Dodenherdenking op 4 mei 2023
3 mei 2023

Op de avond van donderdag 4 mei hopen we voor de jaarlijkse dodenherdenking om 19.30 uur samen te komen op de brink, rondom het oorlogsmonument.

We herdenken de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog en hen, die bij vredesmissies en andere oorlogssituaties zijn omgekomen. Muziekkorps Crescendo uit Wedde zal een muzikale bijdrage aan deze samenkomst verzorgen.

Na het openingswoord door Chonda Luring en het lezen van de namen van de oorlogsslachtoffers zullen Mieke en Naomi, leerlingen van Ubbo Emmius scholengemeenschap Onstwedde, een passend gedicht voordragen. Gerda van der Heide houdt een korte toespraak en aansluitend speelt Roelf Klap het signaal Taptoe. Om 20.00 uur zijn we twee minuten stil.

Na de samenzang van twee coupletten van het Nederlands volkslied leggen Nienke en Tessa, leerlingen van CBS De Rank, namens de Onstwedder bevolking een krans bij het monument. Ook namens de gemeente Stadskanaal wordt er een krans gelegd. Dat zullen wethouder Egbert Hofstra en fractievoorzitter Frits van der Heide doen. Een derde krans bij het monument komt van familieleden van David Alistair Sparrow, de in Smeerling omgekomen Engelse piloot. Vervolgens nodigen we alle aanwezigen uit voor een defilé langs het monument.
 
Een herdenking organiseren kost geld. Daarom staat er aan het einde van het defilé-pad een gietijzeren pot, waarin u uw bijdrage kunt doen. Hebt u de voorkeur voor een donatie per bank, dan is die welkom op  bankrekeningnummer NL53 RABO 0349 0549 59 t.n.v. Stichting Ocrea Onstwedde. Bij voorbaat onze hartelijke dank voor uw bijdrage.

"Wie de ogen sluit voor het verleden,
is blind voor de toekomst"

Het 4 mei-comité zet zich in om, 78 jaar na het einde van de oorlog, opnieuw een waardige herdenking van de oorlogsslachtoffers te organiseren. “Opdat wij niet vergeten”.


Foto: Onstwedde.info

Chonda Luring en Marcel Nijboer bezig met de voorbereidingen op de Brink.