• Terug
  • Nieuws
  • Richard Orsel vaart naar St. Maarten
18 april 2013

Bij de scheepswerf Hollandia in Krimpen aan den IJssel is op woensdag 17 april het draaibare gedeelte brug aan boord van het zeeschip Marietje Andrea geplaatst. Het brugdeel maakt deel uit van een van een zogenaamde causeway van een kilometer lengte met een vaste betonnen brug die over de Simpson lagune in St. Maarten wordt gebouwd door Volker Stevin Carreibean.

Als de Marietje Andrea, met als 1e stuurman Richard Orsel uit Onstwedde, vrijdag 19 april op weg gaat staat op de luiken een brugdeel van 68 meter lengte, ontworpen door en gebouwd bij Hollandia in Krimpen aan den IJssel. Twee bokken van Bonn & Mees hebben het brugdeel uiterst zorgvuldig van de wal naar het schip gemanoeuvreerd. Waarna het zeevast is gezet.

De brug is helemaal klaar. Het asfalt ligt er op, de vangrail is aangebracht. De bedrading voor de lichtmasten en andere leidingen zijn aansluitklaar. De stalen draaibrug maakt een dubbele doorvaart van twee maal 23,75 meter mogelijk. De totale brug is aardbeving- en orkaanbestendig.

“De reis naar St. Maarten duurt twaalf dagen”, vertelt kapitein Hendrik-Jan Danser en eigenaar van het schip. We lossen het brugdeel zelf, daar hebben we twee dagen voor nodig. Mensen van Volker worden ingevlogen en begeleiden het karwei”. Aan boord staan ook enkele containers met toebehoren voor de brug.

Bron: Scheepvaartkrant

Dit bijzonder project was woensdag 17 april te zien in de uitzending van Hart van Nederland.

Richard Orsel