• Terug
  • Nieuws
  • Tweede Onstwedder oorlogsverhalenboek
12 april 2023

Op 12 april 1945, nu 78 jaar geleden, werd Onstwedde bevrijd van de Duitse bezetter. Vele herinneringen aan de oorlogsjaren zijn in de loop der jaren verteld en doorverteld. In het boek ‘De muren hebben oren’, dat in april 2021 uitkwam, staan 40 van die bijzondere verhalen opgetekend.

Na publicatie kreeg auteur Chonda Luring soms uit onverwachte hoek nog méér oorlogsherinneringen te horen. Nog steeds houdt ze interviews, voert gesprekken en legt informatie vast. Soms zijn uitgebreide onderzoeken in familie-archieven of op internet nodig om gegevens boven water te krijgen. Zo zijn er nog zeker 12 bijzondere – en soms bijzonder uitgebreide - verhalen te verwachten. Het ligt in de bedoeling om hiermee een tweede oorlogsverhalenboek samen te stellen.  

De verhalen hebben wel bijzondere nieuwe feiten. Van Geert Horlings, schoolmeester van de hervormde school destijds, is een beschrijving van zijn arrestatie en zijn verblijf op het Duitse rotseiland Helgoland. Ook zijn terugtocht van Helgoland naar Onstwedde (grotendeels lopend door Duitsland) bleek beschreven in een werkstuk van een scholier uit de familie.

Henderkien Lantinga kon uitgebreid vertellen over hun onderduiker en diens avonturen om uit de hand van de bezetter te blijven. Albert Migchels van Holte was nog jong in de oorlog, maar had ook nog bijzondere herinneringen. Derk Wubs, boerenknecht bij de familie Huiges, heeft lange tijd in Duitsland gewerkt. Bij Leida Huiting thuis aan de Gletherweg was een joods gezin uit Amsterdam opgevangen. In de boerderij van Geert Elze Moed aan de Beukenweg verstopten twee jongemannen zich op de dag van de meistaking. Ook bij Jan ten Have thuis op de boerderij waren er spanningen….   
 
Het boek 'De muren hebben oren' kende een oplage van 1000 stuks en er is nog een beperkt aantal boeken beschikbaar. Ze zijn bij Heije Wubs Huishoud en Cadeau en bij The Read Shop in Stadskanaal te verkrijgen. De opbrengst komt grotendeels ten goede aan dorpsbelangenvereniging Ocrea. Het tweede Onstwedder oorlogsverhalenboek zal waarschijnlijk in 2025 verschijnen, ter gelegenheid van '80 jaar bevrijding’.