• Terug
  • Nieuws
  • WandelMetOnsMee vanuit Smeerling
22 maart 2023

Wandeling Smeerling (Smilke) – Metbroekbos - Eemboerveld ± 12 km. WandelMetOnsMee sportieve wandelaars deze keer vanuit Smeerling (Smilke).

Start: Gasterij Natuurlijk Smeerling, Smeerling 15, 9591 TX Onstwedde.
De route: omgeving Smeerling-Metbroekbosch-Eemboerveld-langs Ruiten Aa en Mussel Aa kanaal Oostzijde en Ellersinghuizerveld. De terugweg biedt uitzicht over het dal van de Ruiten Aa. Het weer viel mee vanmorgen. De wandeling was klaar en daarna begon het te regenen.

Informatie van deze mooie wandelroute:
Smeerling:
Aan dit riviertje ligt het oude gehucht Smeerling, dat bestaat uit een groep zeer fraai gerestaureerde Saksische (ook wel: Westerwoldse) boerderijen. Het is een beschermd dorpsgezicht en de boerderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw staan onder monumentenzorg. Saksische boerderijen hadden oorspronkelijk mens, dier en oogst onder één dak. In de boerderij die Natuurmonumenten gebruikt als theeschenkerij kan men de vernuftige dragende balkenconstructie bewonderen.
Smeerling (een zoetwatervisje, dat in een beek zwemt die modderig is) is een nederzetting met Westerwoldse boerderijen daterende uit de 17e en 18e eeuw. Het is een typisch es-dorp (essen en graslanden), grenzend aan het beekdal.
Smeerling is een essenzwermdorp, het is ontstaan uit een ander dorp, namelijk Onstwedde omdat de essen van dat dorp niet voldoende voedsel meer opleverden. Een verhoging van het terrein aan de westzijde van Smeerling, pal aan de zuidzijde van de N365, wordt de Galberg of op zijn Gronings Galbaarg genoemd. Hier heeft in de middeleeuwen een galg gestaan, waaraan veroordeelden worden opgehangen. Deze galg lag vlak bij een belangrijke doorgaande weg om voorbijgangers eraan te herinneren de rechte weg niet te verlaten. In deze zelfde verhoging zijn restanten van een urnenveld gevonden. Anno 2004 is deze heuvel een extensieve akker in eigendom van Natuurmonumenten. De naam ‘Smeerling’ (‘Smilke’ voor de mensen die er wonen) is trouwens afgeleid van de naam van een slijkvis (Latijn: cobitus; bij ons ook wel modderkruiper of riviergrondel geheten), die vroeger aan de oevers van de Ruiten Aa volop aanwezig is geweest. Rond 1900 schreef iemand daarover: ”Een zeer smakelijke en fijne vis, die enigszins het midden houdt tussen zalm en de forel”.

Esch wandeling naar Smeerling:
Een wandeling over de essen rond Vlagtwedde en door het beekdal van de Ruiten Aa laat de tegenstellingen in dit landschap goed zien. Aan de ene kant het kaarsrechte Mussel Aa-kanaal, waarmee de geschiedenis van de turfwinning is verbonden en aan de andere kant oude zandruggen, bossen en bloemrijke graslanden langs de Ruiten Aa.
Het Metbroekbos is een van de eerste natuurmonumenten van Nederland. Al in 1919 bracht Jac. P. Thijsse op uitnodiging van de heer Schönfeld, de toenmalige eigenaar van het Metbroekbosch, een bezoek aan het gebied. In 1927 overleed Schönfeld en liet hij het Metbroekbos en het Lieftincks bos na aan de Vereniging Natuurmonumenten. De kern van het bos is zeer oud, op kaarten uit 1832 staat dit al als bos aangegeven. Het Metbroekbos ligt in een prachtige omgeving met kleine eenmans-essen en Saksische boerderijen. Het doet denken aan De Achterhoek en Salland. Het gebied blijft nu behouden zoals het is. Het beekdal van de Ruiten-Aa en de voormalige woeste heidevelden, zoals het Ellersinghuizerveld, worden momenteel stukje bij beetje hersteld.
Het Eemboerveld, het gebied van de Lakenvelders, en langs het Ellersinghuizerveld, nat en golvend, met plassen in de lagere delen. Eemboerveld heeft zich de afgelopen 15 jaar ontwikkeld van een akker tot een halfopen parklandschap met veel meidoornstruwelen.
Waar Natuurmonumenten een kudde Lakenvelders (een oud Nederlands runderras) heeft ingeschaard. Door selectieve begrazing ontstaat op de hoger gelegen delen elzenbos. En zo ontwikkelt zich een gevarieerd grasland met orchideeën en ratelaars op de lagere delen.

Wil je ook mee op woensdagmorgen? Afstanden tussen ± 12 - ± 15 km.
Stuur dan een mail naar onderstaand mailadres.
Dan nemen we contact met je op en krijg je info van de volgende wandeling.

Klik hier voor de foto's (O. Modderman)

Organisatie WandelMetOnsMee
E-mail

Deelname aan onze wandelingen is gratis. Je wandelt op eigen risico en het is je eigen verantwoordelijkheid.