• Terug
  • Nieuws
  • Tweede Onstwedder oorlogsverhalenboek
30 november 2022

Na het verschijnen van het boek 'De muren hebben oren' met 40 waargebeurde oorlogsverhalen uit Onstwedde, is auteur Chonda Luring bezig met een tweede boek. Er blijkt nog steeds informatie te zijn uit mondelinge en schriftelijke bronnen, zodat er nog zeker 10 verhalen geschreven kunnen worden.

De verhalen hebben wel bijzondere nieuwe feiten. Van schoolmeester Geert Horlings is een beschrijving van zijn arrestatie en zijn verblijf op het Duitse rotseiland Helgoland. Ook zijn terugtocht van Helgoland naar Onstwedde (grotendeels lopend door Duitsland) bleek beschreven in een werkstuk van een scholier uit de familie. Henderkien Lantinga kon uitgebreid vertellen over hun onderduiker en diens avonturen om uit de hand van de bezetter te blijven. Albert Migchels van Holte was nog jong in de oorlog, maar had ook nog bijzondere herinneringen.
 
'De muren hebben oren' kende een oplage van 1000 stuks en er is nog een beperkt aantal boeken beschikbaar. Ze zijn bij Heije Wubs Huishoud en Cadeau en bij The Read Shop in Stadskanaal te koop. De opbrengst komt grotendeels ten goede aan dorpsbelangenvereniging Ocrea. Het tweede boek zal waarschijnlijk in 2025 verschijnen, ter gelegenheid van '80 jaar bevrijding.

Foto: Chonda Luring