10 april 2013

Vanuit Nunspeet een hartelijke groet van Lamko Evers. Een leuk initiatief om op deze wijze het huidige bestaan van oud-Onstwedders met de volgers van deze site te delen.
 
Ik ben een zoon van melkboer Evers, woonde aan de Boslaan, en wij waren thuis met z’n vijven: naast vader en moeder, mijn zus Evelyn en jongere broer Gertjan. Mijn ouders zijn overleden toen ze 51 respectievelijk 46 jaar waren, en contact met de andere gezinsleden heb ik nagenoeg niet meer. Een situatie waar ik vooral zelf debet aan ben.
Wat ik me vooral van mijn jeugd en jaren in Onstwedde herinner is de onbekommerde zorgeloosheid. Op doordeweekse dagen deed je je ding, in de zin dat je naar school ging, een beetje studeerde of wat werkte, terwijl je ‘s avonds en in het weekend je andere ding deed. In het bijzonder de periode op de middelbare school spreekt in dat opzicht tot de verbeelding. Huiswerk had ik bijv. nooit terwijl ik ’s middags ook nog eens veelvuldig vrij kreeg om andere dingen te doen. Onder andere biljarten en klaverjassen in de ‘Zonnehof’. Bestaat deze nog?
Maar ook in een wat latere fase van mijn leven in Onstwedde waren er weinig zorgen en verplichtingen. Mijn wereld bestond uit het eigen dorp, de stad Groningen en Winschoten. In het weekend wat verbreed in verband met de uitwedstrijden vanwege het voetbal. Voor zover ik nu nog weet vooral bij Frits de Vries in de auto, omdat bij hem consequent muziek van U2 uit de speakers kwam, vooral ook het nummer ‘Bad’ volgens mij.
Overigens waren die weekenden sowieso erg relaxed. ’s Ochtends een beetje aanrommelen, soms op het voetbalveld naar de jeugd kijken, en ’s middags zelf voetballen, met aansluitend bier weg werken in de kantine. Daarna naar huis dan wel naar een café en vervolgens naar ‘De Boerderij’, om van daaruit door te trekken naar Vlagtwedde (‘Schutstal’), Ter Apel (‘Bermuda’) en/of Stadskanaal (‘Frascati’). Of zo mogelijk een andere plek waar muziek en aanverwante zaken beschikbaar waren.

Voor wat betreft het heden geldt dat ik begin jaren negentig uit Onstwedde vertrokken ben naar Amsterdam. Heb daar een tijdje gewoond, geleefd en gewerkt en ben daarna verhuisd naar Almere. Daar zijn ook onze kinderen geboren – Wander in 1996 en Lisanne in 1997. Vanaf medio 2000 wonen we in Nunspeet: het dorp waar mijn partner (Henriette) vandaan komt. Kort gezegd vind ik ook dat het hier uitstekend bevalt.
Ten aanzien van mijn werksituatie en eventueel andere relevante c.q. vermeldenswaardige zaken het volgende. In tegenstelling tot de jaren van mijn jeugd ben ik pas serieus werk gaan maken van een opleiding of studie vanaf ca. mijn 30e. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. Na mijn HBO Personeel & Arbeid in Groningen heb ik bijv. nog afgerond een studie Rechten (Mr.) en Personeelswetenschappen (Drs.), en een bedrijfskundige opleiding (MBA). Overigens alles in deeltijd, dus naast het werk, want de schoorsteen moest natuurlijk wel roken.
Aan de andere kant was de combinatie van werken en leren uitermate interessant en leerzaam terwijl de betreffende opleidingen mij ook zeker geen windeieren hebben gelegd. Want hoewel ik karakterologisch bepaald niet in het profiel van de zogeheten carrièretijger pas – nog steeds heb ik mijn eigenaardigheden – is het in dit opzicht toch nog alleszins goed gekomen. Ter illustratie: mijn werkgever is actief in de dynamische wereld van de voedingsmiddelenindustrie, er staan ca. 750 medewerkers op de loonlijst, verspreid over meerdere bv’s in binnen- en buitenland, en in het bedrijf ben ik verantwoordelijk voor HRM & Legal. Inderdaad een beetje pedant om dit zo nadrukkelijk te vermelden, maar soms is het ook net een spannend jongensboek waar ik in verzeild ben geraakt.

Tenslotte, naast de tijd en energie voor het werkzame leven is er ook aandacht voor de balans. Beter gezegd, ook privé gaan de zaken voorspoedig: ben prettig getrouwd, hebben leuke kinderen, we zijn allemaal gezond etc. Tevens is er tijd voor een partijtje tennis, probeer ik te hardlopen, volg het voetbal (voornamelijk via de huiskamerbank), verdiep mij in de algemene actualiteit, studeer nog steeds een beetje en ben enigszins actief voor de kerk. Kortom, ik vermaak mij uitstekend en het gaat mij bijzonder goed. Hopelijk jou en u ook.

Groet,
Lamko Evers

E-mail