• Terug
  • Nieuws
  • Apps helpen boeren slimmer te werken
31 maart 2022

Hoewel veel boeren nog niet warm lopen voor het gebruik van apps en modellen, zijn de voordelen daarvan groot volgens deskundigen. ,,Ze helpen boeren bij het nemen van beslissingen.’’ Akkerbouwer Nanne Sterenborg uit Onstwedde is een van de modernste boeren van ons land. Hij gebruikt drones, gps en sensoren op bijna al zijn apparaten en tractoren en heeft al zijn gegevens ingevoerd in computerbestanden.

Data kunnen een belangrijke rol spelen bij de optimalisatie van de oogst, bleek dinsdagmiddag op een webinar over precisielandbouw. Daaraan werd deelgenomen door onderzoeker Pepijn van Oort (Wageningen University) en Tim van der Leck van de Japanse firma Topcon. Die is onder meer actief in de ontwikkeling van sensoren en informatiesystemen voor de agrarische sector.

Onbewust verzamelen boeren vaak allerlei gegevens die ongebruikt blijven en niet worden gedeeld met anderen. Bijvoorbeeld over hun productie, maar ook over grond, water, klimaat en plantenziekten. Zonde, vinden experts. Volgens hen kunnen die datastromen - aangevuld met gegevens van satellieten en sensoren - namelijk heel goed een nieuwe bron van kennis en inkomen zijn, ook voor de agrariërs.

Boeren zitten op al hun gegevens
Vraag is wel hoe al die informatie ontsloten en bij elkaar gebracht kan worden. Anders kan de boer er immers nog niets mee. Van Oort: ,,We komen uit een tijd waarin we weinig data hadden. Tegenwoordig hebben we heel veel data. We zitten op al die gegevens. Wat doen we er mee? Hoe helpen die data ons om beslissingen te nemen?’’

Van Oort, die werkt aan schema’s die de groei van gewassen voorspellen, zegt dat deze modellen boeren kunnen helpen bij het nemen van beslissingen. Sommigen kunnen al gebruikt worden in de vorm van apps, die boeren op hun mobieltje kunnen installeren.

Apps geven bijvoorbeeld een seintje wanneer er geïrrigeerd moet worden. Of als de groei van het gewas in een bepaald perceel achterblijft. Boeren kunnen met de app ook snel uitrekenen wat het effect is van eventuele extra mest. ,,De boer kan dan zelf beslissen of dat de moeite waard is of niet’’, aldus Van Oort.

Driekwart van de boeren gebruikt nog geen app
Uit een peiling bleek dinsdagmiddag overigens dat zo’n driekwart van de meeluisterende boeren modellen en apps nog niet gebruikt. ,,Ik verwachtte eerlijk gezegd een lager gebruik, dus ik ben best positief gestemd’’, aldus Van Oort. Hij verwacht dat de inzet van de modellen en apps de komende jaren toe zal nemen.

Van wie zijn al die data trouwens? Kan de overheid ze bijvoorbeeld inzien, om te onderzoeken of boeren niet teveel mest uitrijden? ,,Dat is een heel belangrijke vraag. Niemand kan die data nu bekijken, die zijn echt van de boer. Tenzij die besluit dat anderen mogen meekijken, bijvoorbeeld voor onderzoeksdoeleinden’’, aldus Van Oort. ,,Privacy moet zeker worden beschermd.’’

Een boer neemt gemiddeld zo’n 140 beslissingen in een seizoen, blijkt volgens Van der Leck uit onderzoek. De vraag is of dat altijd de juiste zijn. Maken boeren wel gebruik van alle beschikbare informatie? ,,We moeten slimmer werken. Immers, kunstmest is steeds duurder en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt meer en meer aan banden gelegd. Arbeid wordt ook steeds duurder. Wie wil er tegenwoordig nog boer worden?’’ 

Bron/foto: Dagblad van het Noorden