• Terug
  • Nieuws
  • Waterbuffels doen het goed in Onstwedde
16 februari 2022

Sinds oktober 2020 loopt bij boer Bert Meems aan de Kampweg te Onstwedde een kudde waterbuffels. Inmiddels zijn het er meer dan 100 en is er een boerderijwinkel geopend.

Bert Meems uit Onstwedde had 70 melkkoeien. Hij had flink geïnvesteerd. Maar na drie maanden kreeg hij bericht dat er wegens de fosfaatrechten 22 dieren weg moesten. De grap was er af en de inkomsten liepen terug.

Via Facebook kwam Bert in contact met “buffelboeren” uit Brabant. Hij besloot zijn koeien te verkopen en de stal aan te passen om er waterbuffels in te houden. In oktober 2020 kwamen er 14 naar Onstwedde. Ze waren toen tussen twee en drie jaar oud. Inmiddels is de kudde behoorlijk uitgebreid; het zijn er nu meer dan 100.

De waterbuffels geven gemiddeld 2.500 liter melk per jaar. Dit is aanzienlijk minder dan een melkkoe geeft. De melk, dat veel vetter is dan koemelk, levert per liter een stuk meer op dan koemelk. Omdat waterbuffels geen krachtvoer nodig hebben zijn ze goedkoper om te houden. Ze stoten minder fosfaat uit en omdat waterbuffels gezien worden als huisdieren hoeven er ook geen fosfaatrechten te worden afgedragen.

De melk werd in het begin geëxporteerd naar Italië, waar er onder anderen mozzarella van werd gemaakt. Maar Bert heeft ondertussen een andere afnemer gevonden. De melk gaat nu naar België.

Inmiddels is bij Buffelfarm Meems een boerderijwinkel geopend. Daar wordt onder anderen buffelvlees, buffelmelk, mozzarella, jonge buffelkaas en buffelijs in verschillende smaken verkocht.

Bron/foto's: Westerwolde Actueel