• Terug
  • Nieuws
  • 1e druk Oorlogsboek snel uitverkocht
1 december 2021

Eerste druk van 'De muren hebben oren' was in vijf weken uitverkocht. De tweede druk van het oorlogsverhalenboek over Onstwedde ligt nu in de winkel.

Het Onstwedder oorlogsverhalenboek ‘De muren hebben oren’ kwam in april uit en mocht zich verheugen in een enorme belangstelling. Binnen vijf weken was de gehele oplage uitverkocht. Al gauw besliste dorpsbelangenvereniging Ocrea dat er een tweede druk moest komen. Die is inmiddels gereed.

Auteur Chonda Luring heeft de teksten geschreven op basis van interviews. Zo telt het boek veertig waargebeurde verhalen uit de oorlogsjaren, die zich in het dorp Onstwedde en het buitengebied ervan hebben afgespeeld. Het zijn ervaringen uit de eerste hand van de laatste generatie die er nog over kan vertellen. Ze gaan over onderduikers, hongerkindjes uit het westen, verzet en verraad, moord en brand, een razzia, burenhulp en de bevrijding.

Een pluim waard
Helen Kämink, directeur van het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal, mocht destijds het eerste exemplaar in ontvangst nemen en was lovend over het boek: “Zo veel mensen, die nog uit eerste hand over de oorlog kunnen vertellen, interviewen, dat is een pluim waard! Het is heel goed dat dit nu allemaal is vastgelegd. Dat zouden we op veel meer terreinen moeten doen.

Ook blijkt nu eens te meer dat er nog heel veel persoonlijk materiaal in de vorm van foto’s en documenten bij de mensen aanwezig is. Dergelijk materiaal brengt het tijdsbeeld tot leven. Ook daarvan is het belangrijk dat ze niet in de vergetelheid raakt, maar bewaard blijft voor de toekomst.”

Enkele aanpassingen en nieuwe foto’s
In de tweede druk van het oorlogsverhalenboek ‘De muren hebben oren’ zijn enkele aanpassingen gedaan en enige nieuwe foto’s toegevoegd, die pas ná het verschijnen van de eerste druk beschikbaar kwamen. “Het maken van een oorlogsverhalenboek blijkt een doorgaand proces”, vertelt Luring. “Na de uitgave van de eerste druk kreeg ik reacties van lezers met kleine aanvullingen, foto’s, maar ook met geheel nieuwe herinneringen. Tot op de dag van vandaag ontvang ik af en toe nieuwe informatie uit meerdere plaatsen in Nederland.”

Drie nieuwe verhalen
Er is nu van drie mensen zó veel informatie, dat er drie nieuwe verhalen kunnen worden geschreven. Het betreft de herinneringen van juf Elsa Venema (nu 102 jaar!) die stond aan de school in Holte, maar eveneens van twee dorpskinderen van toen. Ook fotomateriaal is daarvoor aangeleverd.

Die verhalen staan niet in de tweede druk van het boek, maar zullen te zijner tijd beschikbaar komen op de Onstwedder dorpswebsite Onstwedde.info. Iedereen die belangstelling heeft voor die extra verhalen, kan ze dan printen en toevoegen aan het eigen boek.

Decembergeschenk
Het oorlogsverhalenboek ‘De muren hebben oren’ is uitsluitend verkrijgbaar bij de Huishoud- en Cadeauzaak van Heije Wubs in Onstwedde en bij The Read Shop in de Kanaalpassage in Stadskanaal. Ook voor kinderen is het boek een waardevol (december-)geschenk, omdat er is ‘gekeken’ door de ogen van hun leeftijdsgenootjes van toen.

Website Onstwedde.info

Bron: Dagblad van het Noorden

Foto: Chonda Luring