• Terug
  • Nieuws
  • Giezelbaargbloazers blazen Advent aan
29 november 2021

Zondag 28 november j.l. op de eerste Adventzondag, hebben de Giezelbaargbloazers bij kerspelkerken van Westerwolde traditiegetrouw het advent aangeblazen.

Bij de kerken in Blijham, Sellingen, Vlagtwedde en Onstwedde werd door de Giezelbaargbloazers het Advent aangeblazen. Het is gebruikelijk dat vanaf de eerste Advent dag in de buitenlucht geblazen mag worden.

Advent werd vroeger geblazen op een vast punt in het dorp, meestal bij een centraal gelegen waterput. De Giezelbaargbloazers hebben een aantal jaren geleden besloten dit bij kerspelkerken in Westerwolde te doen.

Vanmiddag zijn de Giezelbaargbloazers, evenals op 4 en 11 december, te vinden bij Museum Havezate Mensinge in Roden om daar de kerst aan te kondigen en om in deze donkere dagen boze geesten en enge ziekten te verjagen…..

Midwinter

Wanneer de dagen korten die zo stil naar de avond zwemen

Als ganzen in een V-vlucht hun trek naar het zuiden nemen

Klinkt over het verstilde veld waarin de winterrogge kiemt

En langs het bos waar fel soms de hagel striemt

Het monotone zwaar geluid van de midwinterhoorn

Om opnieuw te melden dat Christus werd geboren

Van Elbe tot aan de IJssel klinkt het volle geluid, de roep van de midwinterhoorn

Klinkt het Advent verlangen, hoe zullen we U ontvangen?

Het oud gebruik dat zeggen wil, na donker komt het licht. De nevels trekken op met Kerst, het geeft weer vergezicht. Bezinning in midwintertijd onder langgerekte klanken. De midwinterhoorn leert ons voor heel veel goeds te danken.

Bron/Foto's: WesterwoldeActueel

Foto: Archief Onstwedde.info