• Terug
  • Nieuws
  • Voedselbos Ter Wupping houdt open dag
27 oktober 2021

Belangstellenden krijgen op zaterdag 30 en zondag 31 oktober gelegenheid om het voedselbos Ter Wupping te bekijken. Dan vindt namelijk van 10.00 tot 16.00 uur een open dag plaats. Plaats van handeling is Ter Wuppingerweg 16 in Onstwedde.

Iris van Dorp uit Onstwedde is eind augustus 2020 samen met vrijwilligers gestart met de aanleg van het voedselbos op een terrein van een hectare in het gehucht Ter Wupping.

„Waar vroeger een klein boerderijtje met dierenstal stond, worden nu bomen en struiken aangeplant”, vertelt Iris. „De ruïne van het oud boerderijtje staat er nog en geeft een extra beleving. De bakstenen worden onder meer hergebruikt voor een kruidencirkel en een insectenhotel.”

Duurzame landbouw
„Het voedselbos wordt niet alleen een ‘romantisch bos’ maar ook een nieuwe vorm van duurzame landbouw”, vervolgt Iris. „Voedselbossen zijn een soort gekweekte bosranden, met meerdere lagen bomen en struiken. Vooral met de eetbare soorten. De diversiteit is groot. Er wordt geen kunstmest gebruikt, bestrijdingsmiddelen zijn taboe en de bodem blijft zo veel mogelijk onberoerd. Er wordt dus niet geploegd.”
Verschillende soorten fruitbomen en struiken

De toekomst moet duurzaam én lekker zijn, benadrukt Iris. „Het plan is dat het voedselbos de zintuigen gaat prikkelen en dat de oogst lokaal aangeboden wordt. Aan de noordkant groeien de notenbomen die de grote kruin gaan vormen, trapsgewijs naar het zuiden staan verschillende soorten fruitbomen en struiken zoals de alom bekende frambozen maar ook de gojibes en de szechuanpeper struik. In het voedselbos komen meerjarige groente en groente die tegen een stootje kunnen.”

De bedoeling is dat het voedselbos een bijdrage gaat leveren om jongeren weer wat dichter bij de natuur en de oorsprong van voedsel te brengen. Dit in samenwerking met het onderwijs en de hulp van het IVN Groningen.

RUSTpunt
„Aankomend voorjaar gaat het voedselbos een RUSTpunt aanbieden. We hopen zo dat er een aanloop komt van mensen, die op de fietsroute, even in het voedselbos komen kijken.”

Vrijwilligers
Vindt u het leuk om als vrijwilliger een handje te helpen? Op zaterdag 14 november wordt van 10.00 tot 16.00 uur een open dag gehouden.

U wilt meer informatie? Neem dan contact op met Iris van Dorp.
M 06-21111443
E-mail

Bron/foto: Dagblad van het Noorden