• Terug
  • Nieuws
  • Ocrea...goed voorbereid op de toekomst
27 mei 2021

Als dorpsbelangenvereniging Ocrea vinden we het erg belangrijk voor de leefbaarheid van ons dorp voor nu en in de toekomst dat we met onze tijd meegaan. De aanleg van Glasvezel vinden we hierin van groot belang. De meeste bewoners hebben in de afgelopen weken gehoord over de aanbieding van Glasdraad en velen zien hier ook het belang van in. Dit heeft geresulteerd in al behoorlijk wat aanmeldingen, maar ons bereiken ook nog wel wat vragen over de consequenties van het kiezen voor of bedanken voor de aanbieding. In samenwerking met Glasdraad gaan we hierop graag in.

Vraag: Maar wat is nu verschil tussen Ziggo (coaxkabel), KPN (het ouderwetste kopernet) en (Glasdraad) glasvezel?

Het grootste verschil zit hem op dit moment in de snelheid. Het verschil tussen download- en uploadsnelheid, en in het wel of niet delen van capaciteit. Uploadsnelheid is jarenlang niet zo interessant geweest, omdat bij de “klassieke manier” van internetten internetpagina’s vanaf het internet gedownload worden naar onze computers, om ze vervolgens te bekijken. In de moderne samenleving wordt ook de uploadsnelheid steeds belangrijker, omdat deze wordt gebruikt bij onder andere videobellen en werken in de cloud. Dit cloudwerken was aanvankelijk vooral voor zakelijke gebruikers weggelegd, maar wordt ook voor particulieren steeds meer de standaard. Denk maar aan toepassingen als Google Drive, Microsoft Onedrive en Dropbox. Steeds meer programma’s worden niet meer fysiek geïnstalleerd op computers, maar draaien op een centrale server waarmee wordt gecommuniceerd, hierbij kan worden gedacht aan bijvoorbeeld Office Online of de apps van Google. Alle bijdrages van de bewerker, zoals foto’s en filmpjes, moeten hierbij worden geüpload. Ook worden bestanden als foto’s en video’s steeds groter, waardoor versturen langer duurt.

Als we kijken naar de mogelijke netwerken blijkt dat:

• Het kopernetwerk van KPN de kleinste kanaalcapaciteit heeft. Dit hangt ook nog eens sterk af van afstand tot de centrale. De uploadsnelheid is meestal maar 10% van de downloadsnelheid. Bij veel vraag op het netwerk neemt de snelheid af.

• Het coaxnetwerk (Ziggo) een grotere kanaalcapaciteit heeft dan het KPN netwerk, maar dezelfde nadelen heeft. Door de kortere afstanden in de kernen is de capaciteit nu voor veel abonnees nog redelijk te noemen terwijl andere bewoners regelmatig last hebben van storingen en slechte tv beeldkwaliteit.

• Glasvezel een vrijwel onbeperkte kanaalcapaciteit heeft en de meeste snelheid biedt. Up- en downloadsnelheid zijn dezelfde. Glasvezel is overigens ook minder gevoelig voor storingen  en veroorzaakt zelf ook minder storing. Uit reacties die we horen van glasvezelgebruikers in het buitengebied van Onstwedde, horen we dat er in de afgelopen jaren nagenoeg geen storingen zijn geweest en het dus zeer stabiel draait.

Met allerlei technische trucjes (modulatietechnieken) kunnen KPN en Ziggo de grenzen van hun koper- en coax-netwerk nog enigszins oprekken, maar de echte toekomst is voor Glasvezel netwerken.

Vraag: Zijn we met glasvezel goed voorbereid op de toekomst?

Ja, ontwikkelingen gaan door en er worden steeds nieuwe zaken bedacht. Maar door de aanwezigheid van glasvezel zijn we daarop voorbereid. Voor sommige nieuwe ontwikkelingen is het in de toekomst misschien nodig om een ander kastje in huis te plaatsen, maar ook daarbij zal gebruikgemaakt kunnen worden van het dan aanwezige glas. Glasvezel is letterlijk investeren in de toekomst en is zeer toekomstbestendig.

Vraag: Wat is Glasdraad voor een bedrijf?

Glasdraad is een investeringsbedrijf dat glasvezelnetwerken aanlegt in gebieden die de grote aanbieders links laten liggen. Dat kunnen buitengebieden zijn, maar ook kleinere dorpskernen zoals Onstwedde. Glasdraad heeft al veel gebieden verglaasd. De netwerken in de buitengebieden van Westerwolde, Stadskanaal en Emmen zijn in de afgelopen jaren opgeleverd. Recent is gestart met aanleggen in het buitengebied van de gemeente Oldambt (zie: website Glasdraad).
De netwerken die Glasdraad aanlegt, zijn het best te vergelijken met het stroomnetwerk van Enexis. Daar leveren energieleveranciers u stroom; zij betalen Enexis voor het gebruik van het netwerk. Na de aanleg door Glasdraad heeft u alleen nog te maken met de internetproviders die hun abonnementen voor landelijke tarieven aan u aanbieden. KPN heeft al toegezegd dat zij uw aansluiting gratis overzetten als het Glasdraad netwerk klaar is.

Vraag: Maakt Ziggo geen gebruik van glasvezel? Legt KPN glasvezel aan in Onstwedde?

Zowel Ziggo als KPN maken ook gebruik van glasvezel. Dit gaat dan om glasvezel in hun aanvoer- en verdeelnetwerk. Men legt echter geen glasvezel aan tot in huis. Zowel Ziggo als KPN maken gebruik van hun bestaande koper- of coaxnetwerk voor de verbinding naar uw huis. Beide bedrijven hebben geen plannen om glasvezel tot in de huizen en bedrijven in onze gemeenten aan te leggen. Omdat het voor de grote aanbieders, die grootschalig werken, niet rendabel is om in een dorp als het onze te investeren, is het maar de vraag of en wanneer we weer de kans krijgen om glasvezel aangelegd te krijgen. Alleen Glasdraad legt glasvezel aan tot in uw huis of bedrijf.

Vraag: Moet ik Ziggo echt opzeggen?

Nee, het is ook mogelijk om Ziggo te behouden naast de nieuwe glasvezel aansluiting. Hoewel het vrijwel niet is te vinden op de Ziggowebsite levert men ook losse TV-abonnementen. Dit kan zelfs al vanaf ca. € 18,00 per maand. Klik hier voor meer informatie of klik hier. Ziggo maakt hier uiteraard geen reclame voor omdat het bedrijf liever All-in-one abonnementen verkoopt. Met de aanleg van glasvezel, verliest Ziggo zijn monopoliepositie in de dorpskernen.

Vraag: Wat zijn de tarieven van de providers op het Glasdraad netwerk ten opzichte van Ziggo?

De tarieven van de Glasdraad providers (waaronder KPN en T-Mobile) zijn gemiddeld wat lager dan de Ziggo tarieven. Dat varieert van € 5,00 per maand voor de kleinere pakketten tot wel € 20,00 voor de meest uitgebreide abonnementen.

Vraag: Kan ik later alsnog een aansluiting van Glasdraad aanvragen?

Alleen als de 50% voor 21 juni gehaald wordt, en Glasdraad gaat aanleggen. Wel wordt de aansluiting daarna veel duurder, minimaal € 800,00 maar dit bedrag kan oplopen naarmate men verder van het verdeelpunt in de weg woont.

Vraag: Wat is het belang voor onze dorpen?

De aanpak van Glasdraad is in overeenstemming met resultaten van een onderzoek uit 2015 van de Rijksuniversiteit Groningen, waarin onderzoek gedaan is naar manieren om breedbandinternet te realiseren in Groningen. Resultaten onderzoek. Glasdraad heeft zich hierin bewezen, het meest recent in Oldambt, waar de aanleg van glasvezel daadwerkelijk plaats gaat vinden.

Sommigen zijn tevreden hoe het nu is, maar toen in de 19e eeuw het elektriciteitsnetwerk in Nederland ook tot in de huizen ingevoerd werd waren er mensen die zeiden: “Waarvoor hebben we dat nodig? Die lampen die ik gebruik doen het toch ook prima?” Men dacht uiteraard alleen aan het vervangen van de lampen.

Van al de ontwikkelingen die zouden volgen, zoals koelkasten, stofzuigers, wasmachines, radio’s, computers had men op dat moment uiteraard nog geen idee. De invoering van de elektriciteit maakte echter al die andere ontwikkelingen mogelijk. Wanneer vandaag de dag de stroom uitvalt, komt de wereld krakend tot stilstand. Bekijk voor de aardigheid het (inmiddels bekende) filmpje met vragen over de mobiele telefoon in 1998: Filmpje mobiele telefoon.

De aanleg van glasvezel speelt een soortgelijke rol. Op dit moment zien we het voornamelijk als een vervanging van telefoon en televisie en als een aansluiting voor de computer. De digitalisering van de maatschappij gaat echter met een steeds grotere snelheid door en er ontstaat behoefte aan meer bandbreedte/snelheid en kanaalcapaciteit. Denk aan zaken als het remote diagnosticeren van patiënten door specialisten, systemen om het huis te bewaken, het op afstand bewaken van bedrijfsprocessen en systemen, apparaten die een internetverbinding hebben (internet of things), onderwijs op afstand, thuiswerken, en allerlei toepassingen die nu nog niet bestaan.

De aanwezigheid van een glasvezelaansluiting zal deze ontwikkelingen ondersteunen en mogelijk ook versnellen.

De lopende Glasdraadaanbieding is dé kans voor de bewoners van onze dorpen om hier tegen een aantrekkelijk tarief in mee te gaan. De kans is ook groot dat als we dit niet doen, de kernen van Westerwolde en Stadskanaal een “witte vlek” zullen worden op de digitale kaart van de komende jaren. Bedenk daarbij dat de verglazing van Nederland verder doorgaat, en over enkele jaren meer dan 90% van Nederland glasvezel heeft. Als de aanleg niet doorgaat zal dat de leefbaarheid van ons gebied, en het vestigingsklimaat in ieder geval niet ten goede komen. 

Het onafhankelijke onderzoeks- en adviesbureau gespecialiseerd in communicatie-infrastructuren en diensten Stratix BV houdt een digitale kaart bij, waarop de uitrol van glasvezel te volgen is. Zoals u kunt zien, blijft ons gebied hierin achter. (Zie afbeelding onderaan)

Waarom hopen wij dat iedereen zich aanmeldt bij Glasdraad? Onze argumenten zijn:

• Investeren in glasvezel is investeren in de toekomst, voor ontwikkelingen die nog komen, maar waar we nu nog geen weet van hebben.

• We zetten onze kernen hiermee op de digitale kaart.

• Glas is niet gevoelig voor storingen en stoort zelf niet, en is ook vrijwel niet af te luisteren.

• Het aanbod van € 250,00 éénmalig is financieel zeer aantrekkelijk. (Indien men de instapkorting van de providers meetelt, zijn de kosten nog lager.)

• Het is een éénmalige kans. (Andere providers zullen dit niet zo gauw bieden en de overheid zal het als gevolg van de privatisering ook niet doen.)

• En (heel belangrijk!) er is keuze uit meer dan 18 verschillende providers. Voor een aansluiting op de “digitale snelweg” wil je niet afhankelijk zijn van 1 provider.

• In veel gevallen is de combinatie van een Ziggo TV-abonnement in combinatie met een glasvezel abonnement voor internet en bellen sneller, beter en ook nog eens goedkoper dan het huidige All-in-one abonnement dat velen nu bij Ziggo hebben.

• En we hebben de keuze om eventueel op termijn alsnog een All-in-One glasvezel-abonnement te nemen bij een van de andere 18 providers. Door de Glasdraad aansluiting krijgen en houden we keuze, nu en in de toekomst.

Tenslotte:

Het is aan eenieder om zelf te beslissen of hij of zij zich in wil schrijven voor Glasdraad. Voor belangrijke infrastructuur en internetdiensten is het beter om te kunnen kiezen uit meerdere providers en niet zoals nu 1 provider (= geen keuze.) Dat is altijd beter voor de hoogte van de tarieven.

Er valt nu wat te kiezen en dat kunnen we met z’n allen zo houden als 50% zich inschrijft.

Mochten er na het lezen van deze informatie toch nog vragen zijn, dan adviseren wij u om even binnen te lopen bij de winkel van Glasdraad.

Elke donderdag 13:00 - 18:00 uur
De Meet in Bellingwolde

Elke vrijdag 13:00 - 20:00 uur
Bibliotheek/RTV Westerwolde - Vlagtwedde

Elke zaterdag 12:00 - 17:00 uur
Bibliotheek/RTV Westerwolde - Vlagtwedde

Met vriendelijke groet,
Het bestuur van Ocrea


Bij meer vragen kunt u altijd even langsgaan in een van de winkels van GlasDraad of even bellen T (0850) 479223.

E-mail

Lees meer op de website

Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter voor het laatste nieuws!

Waarom glasvezel, bekijk de video


Glaskaart Nederland. Geraadpleegd op 17 mei 2021, bron: Website Stratix BV