• Terug
  • Nieuws
  • Het best bewaarde geheim van Groningen
15 mei 2021

Groningen, dat is toch de provincie van terpen en polders? Maar niets van dat alles in het stroomdal van de Ruiten Aa, hartje Westerwolde: dat is het domein van houtwallen, akkers, heide, kronkelige paden én van wandelroute Onstwedde. Een wandelroute tussen drie Weddes: Onstwedde, Wedde en Vlagtwedde. Wandel mee door het best bewaarde geheim van Groningen.

Westerwolde in Oost-Groningen verrast met een fraai en kleinschalig landschap. Het Groningen dat vooral bekend is van de weidse uitzichten over polders en veenkoloniën, heeft ook een heel ander gezicht. Zo is Westerwolde bij het grote publiek vrijwel onbekend, maar zodra je er bent geweest, ben je fan. De streek, gelegen op een hoge zandrug, heeft haar unieke karakter te danken aan de eeuwen die het in afzondering doorbracht, omringd door het ondoordringbare Bourtangermoeras.

Stroomdal Ruiten Aa
Vanuit Onstwedde wandel je zo het Dal van de Ruiten Aa in. Ervaar hier de natuur van ‘vroeger’. Van het oude landschap in Westerwolde is veel bewaard gebleven en wat niet bewaard is gebleven werd in het beekdal van de Ruiten Aa gereconstrueerd. De beek kreeg zijn oorspronkelijke meanderende loop terug. In het gebied liggen twee bijzondere natuurgebieden: Liefstinghsbroek en Metbroekbos. Het Liefstinghsbroek is één van de oudste bossen van Nederland. Op aanvraag organiseert Natuurmomenten excursies naar dit bijzondere stukje natuur. Naast dit historische stukje natuur is de kans dat je onderweg Lakenvelders tegen komt, een runderras dat typisch is voor deze streek.

De Burcht van Wedde
Het Huis te Wedde heeft niet alleen een hoofdrol in de regionale geschiedenis. Ook in de nationale geschiedenis kent deze locatie bekendheid als ‘de Burcht’, zoals het in de volksmond wordt genoemd. Huis te Wedde, gebouwd rond 1360, is een begrip voor de Weddenaren. De locatie speelde ook een grote rol het begin van de Tachtigjarige Oorlog. In 1568 trok graaf Lodewijk van Nassau, broer van Willem van Oranje, vanuit Wedde met zijn soldaten op om de Spanjaarden te bevechten bij Heiligerlee. Tegenwoordig is Burcht Wedde voor iedereen toegankelijk. Bezoek het museum of wandel door de tuinen. De tuinen zijn, in tegenstelling tot de burcht zelf, goed toegankelijk voor rolstoelgebruiker.

Lees meer

Bron: Toeractief