• Terug
  • Nieuws
  • Schoorsteenvegen is een vak
12 maart 2013

Hij zet voor de foto de traditionele ‘kachelpijp’ op zijn hoofd en oogt daarmee direct onmiskenbaar als de klassieke schoorsteenveger. Maar Jaap Dick Groot mag zich dan ook met recht een gecertificeerde schoorsteenveger noemen. Omdat schoorsteenveger een vak is.

,,Ik heb daar de opleiding tot gezel voor gedaan in Nieuwegein en ben aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond”, vertelt Groot. ,,Schoorsteenvegen is inderdaad een ambacht, een echt vak.”

Gemiddeld uur werk
,,Zo veeg ik de schoorsteen van boven naar beneden. Je kunt in huis dan de boel afschermen en bovendien zit de meeste roetaanslag bovenin, waar de warme lucht afkoelt. En ook de vogelnestjes, de meeste spinnenwebben en andere rommel zitten daar. Voordeel is ook dat ik in dezelfde moeite een dak- en schoorsteeninspectie kan doen. Gemiddeld ben ik zo’n uurtje bij een klant bezig.”

,,De meeste mensen wachten tot na de zomer met het laten vegen van de schoorsteen. Ze komen dan allemaal tegelijk, wat lange wachtlijsten tot gevolg kan hebben. Ik raad de mensen aan om zodra het stookseizoen is afgelopen, de schoorsteenveger te laten komen.”

Tips over verstandig stoken
,,Als extra service geef ik de mensen ook tips over verstandig stoken. Bijvoorbeeld dat je nooit nat hout moet branden of het vuur smoren. Als klussenbedrijf kan ik bovendien rookkanalen en hout gestookte cv-ketels en -kachels plaatsen.”

Website

Bron: De Kanaalstreek